Общество

7 стъпки за борба с есенната депресия

7 стъпки за борба с есенната депресия

Pixabay

За преодоляване на депресията е полезно да сте напълно наясно какво представлява тя. Това е е специфично медицинско състояние, а не мързел и бездействие  или временна реакция на скръб или обезсърчаване.

Кои симптоми могат да ви подскажат, че имате проблем? Ако изпитвате 5 или повече от изброените симптоми в продължение на поне две седмици, то вероятно трябва да вземете сериозни мерки. Симптоми на депресия: раздразнително настроение, проблеми със съня, ниско самочувствие или често усещане на чувство за вина, спад в енергията, неспособност да се концентрирате, промени в апетита, силна тревожност.

Добре, чувствам се депресиран... и какво сега? Сега, след като знаете симптомите на депресия, някои положителни умения за справяне могат да бъдат полезни. Всички изброени по-долу техники са подкрепени от научни изследвания и лекари, често се препоръчват като важна част  дори от медикаментозно лечение. И най-важното - практикувайте тези умения за справяне всеки ден! Важно е да знаете, че най-вероятно няма да сте мотивирани в началото, защото депресията често изтощава мотивацията. С други думи, знайте, че е нормално да се чувствате немотивирани, но не се отказвайте.

Намерете начин да се чувствате значими и да сте полезни на другите

Намерете личен смисъл, като служите на нещо по-голямо от себе си. Не забравяйте, че услугата не трябва да е голяма, за да се брои. Ето ви и нещо за допълнителна мотивация-„Успехът, както и щастието, не могат да бъдат преследвани; трябва да последва... като нежелан страничен ефект от личната отдаденост на курс, който е по-голям от самия него“ – Виктор Е. Франкъл, Човешко търсене на смисъл

Намерете изпълними цели, които ви дават усещане за постижение

Повечето хора се чувстват виновни, когато говорят за цели, защото си поставят неразумни или неосъществими цели. Ако нещо се обърка с формирането на  целта ви, помислете каква поука може да извлечете. Освен това бъдете внимателни, когато сравнявате напредъка си с другите. Обикновено сравняваме нашата най-голяма слабост с най-голямата сила на друг човек, което поражда сериозни проблеми със самооценката

Планирайте приятни дейности или събития

Не чакайте да бъдете „в настроение“. Например дайте си разрешение за 30-минутна „ваканция“ или планирайте здравословно занимание и практика всеки ден. Много е важно да свикнете да се отнасяте сами към себе си с благодарност – отделете време, за да забележите какво е минало добре днес, а не само какво се е объркало. Помислете за водене на дневник на благодарността.

Останете в настоящето

Доколкото можете, по време на  всяка дейност се старайте да не се самоосъждате. Може да не сте в състояние да изключите  изцяло самокритиката, но е важно да работите над това. Изследванията показват, че хората с по-високо самочувствие също имат по-висока самооценка.

Движете се и се хранете здравословно  

Правенето на умерени упражнения около пет пъти седмично (по 30 минути на ден) може значително да подобри настроението ви. Обърнете внимание как видът на храната, която консумирате  влияе на настроението ви. Не е нужно да правите модни диети, но всеки ще изпадне в депресия, ако прекалява с въглехидрати, нездравословна храна и енергийни напитки. Помнете- силата е в  умереността.

Съсредоточете се върху хората, които ви влияят положително

Въпреки че е важно да уважавате личното си време и да оставате насаме със себе си не се изолирайте! Колкото може по-често се срещайте и общувайте с хората , които обичате и ви зареждат положително.

Спете редовно

Спазвайте баланс - нито твърде много нито прекалено малко сън се отразяват добре на психиката. Да останете до късно една нощ и след това да спите прекалено много на следващия ден е сигурен начин за подхранване на депресията. Освен това не се опитвайте да решавате проблеми късно през нощта, когато мозъкът ви е полузаспал.