Общество

70 години с високо вдигната корона

Кралица Елизабет II ще отбележи 70 г на британския трон с 4-дневни празненства

70 години с високо вдигната корона

Кралицата и Зиги Стардъст (2012 г.)- в близост до детската болница в Бристол, Англия

70 години на трона на Британската империя. Това е повече от една ера с тежестта на короната на главата. Да, точно толкова години Елизабет II беше кралица на Великобритания и отпразнува тази паметна дата на преклонната възраст от 95 г. Паметното събитие протече с много и различни по съдържание празненства, но кралицата поиска да отбележи датата със състезание за пудинг и засаждане на дръвчета.

Елизабет II е най-дълго управлявалият монарх в британската история. Става кралица на Великобритания на 6 февруари 1952 г след смъртта на баща й крал Джордж VI. През септември 2015 г. тя настигна пра-пра баба си кралица Виктория, която до онзи момент беше най-дълго управлявалият монарх на британския трон. Елизабет II тогава каза, че „този исторически момент не е това, към което съм се стремяла“.

Макар кралицата да понесе тежки загуби на най-близките си хора, сред които и съпругът й принц Филип, който почина през 2021 г., тя успя да съхрани силата и останката си до края.

Кралица Елизабет II ще остане в историята като жената, превела страната през Студената война, дала ключовете на властта на 15 премиери на Великобритания, родила 4 деца и запазила високо вдигнатата си глава с тежката корона на главата.