Общество

82 жени на червения килим в Кан

Сред тях Джейн Фонда, Марион Котияр, Кристен Сюард, Салма Хайек и др.

82 жени на червения килим в Кан

Снимка: People Magazine

На жените на червения килим по филмовите фестивали и церемонии по награждавания се гледа винаги като на участнички в конкурс за красота. Повечето хора дори очакват това какво става на червения килим повече, отколкото това, което се случва в залите. Кан не прави изкючение със своя блясък и строги модни изисквания,  включително прословутото правило за задължителните високи токчета за жените от всякаква възраст.

Тази година обаче е по-различна, защото жените,  както предположихме онзи ден, начело с председателя на журито актрисата Кайт Бланшет, използваха червения килим за нещо повече от модно дефиле.

В събота следобяд преди премиерата на „Girls on the Sun” на режисьорката Ева Хюсън (една от трите жени режисьори, представящи свои филми в Кан), 82 жени работещи във филмовата индустрия използваха същите тези прочути стълби на Palais, за да обърнат внимание върху неравенството. Сред тях Джейн Фонда, Марион Котияр, Кристен Стюард, Салма Хайек и др.

Числата говорят сами. За 71 години от съществуването на фестивала 1668 мъже режисьори са изкачили стълбите, 71 от тях са спечелили „Златна палма” и само 2 жени – Джейн Кемпиън и Агнес Варда, която стоеше рамо до рамо с Кейт Бланшет. От 71 журита на фестивала само 12 са били председателствани  от жени. „Фактите са неоспорими”, каза Кейт Бланшет.

 

 

A post shared by Just Jared (@justjared) on

 

 

82 не е случайно число – толкова са филмите, представени в Кан,  режисирани от жени от 1966 г. насам. Само 4 жени са печелили награда за режисура и сценарий, сред тях е София Копола.

„Жените не са малцинство в света”, казаха Бланшет и Варда „И все пак ситуацията в киноиндустрията говори обратното. Като жени, ние се изправяме пред нашите лични предизвикателства и все пак сме изправени тук заедно на тези стълби като символ на решителността за прогрес. Ние сме писатели, продуценти, актьори, оператори, агенти, дистрибутори, агенти по продажбите. Всички сме въвлечени в кинематографичното изкуство. Изправяме се заедно в солидарност с жените във всички сфери.

Ние очакваме нашите организации активно да осигуряват равенство, прозрачност и безопасна среда на работа. Ние очакваме нашите правителства да гарантират изпълнението на законите на равното заплащане за равен труд."

"Стълбите на нашата индустрия трябва да бъдат достъпни за всички. Нека ги изкачим!”