Общество

9 минерални бани в България, които си струва да посетим

По повод Световния ден на водата Българска асоциация за термално наследство представя добрите примери...

9  минерални бани в България, които си струва да посетим

Минерална баня “Ягода”

Минералната вода в с. Ягода извира с температура 54 градуса. Подходяща за лечение на неврологични, кожно-венерически заболявания, заболявания на периферната нервна система, болести на опорно-двигателния апарат. Банята е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов, който е създал едни от най-красивите сгради в областта.

Снимка: Община Мъглиж

Днес, 22 март, е Световния ден на водата, който тази година преминава под мотото „Вода за мир“. Акцентът е поставен върху това, че водата може да създаде мир или да предизвика конфликт, когато е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен, или изобщо нямат достъп до водни ресурси.Опазването на водните ресурси във времето на климатични промени също е сред въпросите, които изискват спешно внимание на международно, регионално и местно ниво. 

България е облагодетелствана с водните си ресурси, но сме свидетели на водни кризи, които почти винаги са резултат от лошото им управление. Всички говорят за богатството на минерални води с лечебна стойност, а виждаме ценните сгради на минералните бани да се рушат, а водата просто да изтича само в София и района има 40 извора.

По повод Световния ден на водата, Българска асоциация за термално наследство (БАТН), която се бори за опазване  и устойчиво развитие на минералното богатство в България, представя добрите примери как минералните бани могат да бъдат възстановени и да бъдат обществено достъпни. 

Разгледайте галерията, посетете тези места и се възползвайте от балнеологията и като туризъм, и като лечение и профилактика! 

Всеки, който желае може да помогне на Асоциацията - с дарение, труд или подкрепа за кампаниите. В момента се набират средства за задълбочени проучвания на съществуващите минерални бани в България, като идеята е да се създаде интерактивна карта с подробна информация за всяка една от тях - вижте тук как може да се включите.