Общество

90-годишната жена, която даде 32 млн. долара на телефонни измамници

Една милионерка в Хонконг

90-годишната жена, която даде 32 млн. долара на телефонни измамници

Снимка: Tim Durgan/Unsplash

Няма място за сравнение между китайските и българските мащаби във всяко едно отношение, а явно това е валидно и що се отнася до престъпленията с пари и така наречените "ало измамници". 90-годишна жена е измамена с 32 милиона долара от телефонни измамници, представящи се за държавни служители. Случката се развива в Хонконг и според местната полиция това е най-голямата регистрирана телефонна измама изобщо, съобщава South China Morning Post, цитиран от "Гардиън".

Възрастната жена живеела в имение в The Peak, най-луксозния квартал на Хонконг. Името й не се разгласява, но става ясно, че още миналото лято престъпниците са се свързали с нея, в ролята на служители на китайската обществена сигурност. Те са твърдели, че самоличността й е била използвана при тежко наказателно дело в континентален Китай.

Казали, че тя трябва да прехвърли пари от банковата си сметка в такива, държани от разследващия екип за съхранение и контрол. Няколко дни по-късно човек е пристигнал в дома й със специален мобилен телефон и SIM карта, за да комуникира с фалшивите агенти по сигурността.

Така я убедили да направи общо 11 банкови превода.

В продължение на пет месеца възрастната дама е дала общо 250 милиона хонконгски долара (32 милиона долара) на измамниците, най-голямата сума, губена досега от телефонна измама.

Полицията съобщава, че домашният помощник на възрастната дама пръв забелязал, че се случва нещо нередно и подозрително, затова се свързал с дъщерята на работодателката си, която след това алармирала органите на реда.

Хонконг има една от най-високите концентрации на милиардери в света.

Много от тях са в напреднала възраст, което ги прави уязвими за измамници. Докладите за телефонни измами са се увеличили с 18% през първото тримесечие на 2021 г., като измамниците са прибрали около 350 милиона хонконгски долара (45 милиона щатски долара) за периода.

През 2020 г. полицията е разгледала 1193 случая на телефонни измами, при които са откраднати общо 574 млн. хонконгски долара (74 млн. долара). По същата схема – от хора, представящи се за служители на континенталната сигурност, миналата година 65-годишна жена е измамена от 68,9 млн. хонконгски долара или 10 млн. долара.

 

Оранжево небето, оранжев и градът: Пекин