Общество

Amazon планира да забрани на служителите си думите „свобода“ и „повишение на заплатата“

Разработчиците на софтуера са изготвили списък със забранени думи. Те най-често са свързани с условията на труд и включват "синдикат", "тоалетни", "повишаване на заплащането", "робски труд" и "справедливост", пишат от EuroNews.

Amazon планира да забрани на служителите си думите „свобода“ и „повишение на заплатата“

Снимка: Paul Ellis - Pool/Getty Images

Amazon работи върху приложение за вътрешни съобщения за служители, което вместо да улесни комуникацията, би наложило сериозна цензура.

Разработчиците на софтуера са изготвили списък със забранени думи. Те най-често са свързани с условията на труд и включват "синдикат", "тоалетни", "повишаване на заплащането", "робски труд" и "справедливост", пишат от "EuroNews".

Разследващият журналист Кен Клипенщайн от Intercept разкрива, че онлайн гигантът за търговия на дребно е създал социалната медия на компанията като начин за подобряване на удовлетвореността на служителите чрез съобщения и виртуални награди, известни като „Shout-Outs“. Приложението обаче постепенно придобива и друга функция – да заглушава различното мнение.

В списъка със забрани влизат още думите"ваксина", "робот", "достойна заплата" и дори "свобода".

Компанията доби печална популярност с това, че не позволява на работниците си да упражняват елементарните си права в условия на труд, като да ползват тоалетните, когато поискат, например. Говорител на Amazon е споделил пред Intercept, че списъкът със забранени думи "все още не е одобрен и може да се промени значително". Според компанията има възможност приложението да не бъде пуснато в употреба. С днешна дата обаче условията в компанията на втория най-богат човек в света, изглеждат все по-притеснително в съвременния свят.

Австрия и Германия премахват словосъчетанието „пътник без билет“ заради расизъм