Общество

Американската лаборатория, която Китай обвинява за Covid-19

Днес там се извършват биологични изследвания

Американската лаборатория, която Китай обвинява за Covid-19

Снимка: Mark Wilson/Getty Images

Световната здравна организация (СЗО) излезе с доклад относно произхода на Covid-19. САЩ и още 13 държави не го намериха за достатъчно убедителен и поискаха Китай да даде "пълен достъп" на експертите от СЗО. В отговор на това говорителят на външното министерство на Китай Хуа Чунин заяви, че трябва по-скоро да се проучат версиите за изтичане на коронавирус от американската военна лаборатория във "Форт Детрик".

Какво знаем за тази база, която е част от най-тъмната история на САЩ, тъй като в нея са се провеждали чудовищни експерименти, произвеждали са се отрови и са се кроели планове за убийство на неудобни световни лидери? И защо Китай насочва вниманието на света към "Форт Детрик" именно сега?

Секретният институт се намира в стара военна база, разположена на 50 мили от Вашингтон – в Мериленд. Става дума за комплекс от близо 600 сгради, пръснати на обща площ от 13 000 декара.

Най-краткото определение за него е "най-голямата лаборатория на Пентагона за биологични изследвания".

"Бих искал да ви попитам защо чуждестранни медии не съобщават за лабораторията Форт Детрик. Имаше новини за нея през юни 2019 г., но след това изчезнаха. Защо мълчите?"

Този въпрос на Хуа Чунин адресира събития от 2019 г., за които американското правителство действително е оповестило твърде малко информация, поради връзката им с националната сигурност.

Какво се случва във "Форт Детрик" малко преди да се появи вирусът?

В началото на август 2019 г. "Ню Йорк Таймс" публикува кратка информация, в която се посочва, че правителството на САЩ е взело решение да се прекратят изследванията на 67 опасни вируса, извършвани в лабораторията във Форт Детрик.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са издали "заповед за прекратяване" на изследванията, тъй като не разполагали с "достатъчно системи за обеззаразяване на отпадъчните води" от лабораториите с най-висока сигурност, каквато е и тази във Форт Детрик.

CDC признават, че проблемите във Форт Детрик започват още през май 2018 г. Тогава заради наводнения е била съсипана инсталация за парна стерилизация, използвана за пречистване на отпадни лабораторни води. Изследванията са били преустановени, докато институтът разработи нова система за обеззаразяване с химикали.

През юни 2019 г. CDC констатира, че новите процедури за обеззаразяване не се били изчерпателни.

Инспекторите открили и механични проблеми със системата за обеззаразяване на химическа основа, както и течове.

Всичко това довело до затварянето на лабораторията във "Форт Детрик", месеци преди да бъде констатиран първият случай на зараза с Covid-19. В края на март 2020 г. работата на секретния институт във Форт Детрик бе възстановена.

Каква е зловещата история на "Форт Детрик"?

В днешни дни "Форт Детрик" е вече част от голям град. Преди 76 години обаче армията избира базата като мястото, откъдето да развива плановете си за биологична война. Тогава районът около базата изглежда различно, пише списание Politico през 2019 г.

По това време във "Форт Детрик" вече се намира една от най-модерните лаборатории за изследване на токсини и антидотите им, макар и точно в момента да има известни проблеми, за които вече разказахме.

Това е място, където се създават защити срещу "следващата чума" – каквато и да е тя, независимо дали болест по посевите, или ебола.

Мястото обаче не винаги е била под прожекторите на обществения интерес. 

През 1942 г. до американската армия достига информация, че японските сили използват биологично оръжие в Китай. Така американските военни решават да стартират тайна програма за създаване на биологични оръжия. Наемат биохимик от Университета в Уисконсин, Ира Болдуин, който да ръководи програмата. От него се иска да намери и място за проучванията.

Той избира почти изоставена база на Националната гвардия в планината Катокцин, позната като Детрик Филд. На 9 март 1943 г. армията обявява, че мястото вече се казва Форт Детрик и е централата за военните лаборатории за биологично оръжие.

Околните ферми са изкупени от армията, за да се осигури още повече пространство... и да бъде опазена тайната.

След Втората световна война лабораторията вече не е от стратегическа важност за армията. По това време САЩ вече има ядрени оръжие и развиването на биологични такива не е от особен приоритет. С началото на Студената война две изобретения в двата края на света впечатляват ЦРУ и дават нов смисъл на съществуването на "Форт Детрик".

Има още...


Първото събитие е процесът срещу кардинал Йожеф Миндсенти, архиепископ на Естергом. На процеса през 1949 г. кардиналът изглежда дезориентиран, говори монотонно и признава за престъпления, които очевидно не е извършил. Тогава, след края на Корейската война, се оказва, че много американски военнопленници са се подписали под документи, в които критикуват САЩ, а в други случаи дори признават за военни престъпления.

На ЦРУ им хрумва едно единствено обяснение за двете неща: промиване на мозъка. Комунистите, смята ЦРУ, са създали наркотик или техника, която им позволява да контролират мозъка на човек. Така и няма доказателство в подкрепа на тезата, но ЦРУ се подлъгва по тази фантазия.

Секретните програми

През пролетта на 1949 г. американската армия създава малък, таен екип от химици във "Форт Детрик", наречен "Дивизия за специални операции". Неговата цел е да намери военно приложение за токсични бактерии. Целенасоченото използване на токсини е ново поле и на химиците им се налага да мислят откъде да започнат.

По същото време ЦРУ създава и собственото си звено от химици. Офисите на разузнавателното бюро в Европа и Азия редовно залавят вражески агенти и искат да разработят нови начини да разкрият идентичността на заловените по време на разпит. Алън Дълес, който по-късно става и шеф на ЦРУ, създава проекта за контрол над мозъка, първо наречен Bluebird, по-късно "Артишок", а накрая – MK-ULTRA.

Секретният екип търси неуморно начин да извиси човешкия мозък до нови висини. Тестват се впечатляващо много комбинации от лекарства и наркотици. Понякога в съчетание с електрошок или лишаване от сетива.

"Тестовите обекти" са затворници и пациенти на болници.

Най-често те идвали от федерален затвор в Атланта и център за изследване на пристрастяванията в Кентъки.

Тези хора са били подложени на най-зловещите експерименти, провеждани от американското правителство върху хора. Търсели са се начини да се разчупи съзнанието на човек така, че да може да се "имплантира" ново съзнание на мястото на старото. 

В един експеримент седем затворници от Лексингтън, Кентъки, са приемали LSD в продължение на 77 дни.

В друг случай на заловени севернокорейци са давани целенасочено депресанти. После им давали стимуланти и ги подлагали на електрошок и високи температури, докато били надрусани. Много от хората не издържали. Някои умирали, други завинаги останали с увреден мозък.

MK-ULTRA се проваля и програмата е преустановена в началото на 60-те години, а през през 1970 г. Ричард Никсън нарежда на всички държавни агенции да унощожат запасите си от биологични оръжия.

 

САЩ и още 13 държави се съмняват в доклада на СЗО за Covid-19