Общество

Американски щат дава по $100 на младите, за да се ваксинират

Идея на Западна Вирджиния

Американски щат дава по $100 на младите, за да се ваксинират

Снимка: Geralt/Pixabay

Американски щат заяви, че предлага на младите хора спестовен влог от 100 долара, ако си сложат ваксина за Covid-19. Западна Вирджиния казва, че се надява плащането на хората между 16 и 35 години да ги "мотивира" да получат своите дози.

"Нашите деца днес вероятно наистина не осъзнават колко важни са за края на пандемията", заяви губернаторът на щата Джим Джъстис, цитиран от ВВС. Западна Вирджиния беше сред водещите щати в САЩ по процент на ваксинация, но напредъкът се забави през последните седмици, а желаещите са все по-малко.

Идеята на управляващите в щата означава, че тези, всички в рамките на възрастовата група, които са се ваксинирали, могат да получат $100 като спестявания, и то плюс лихвата, но по-късно. Сумата също се предлага и на хората, които вече са се ваксинирани.

Според New York Times Западна Вирджиния има 16-ият най-висок процент на нови Covid случаи. Около 52% от общо 1,5 милиона жители, които отговарят на условията, са получили поне една доза, каза губернаторът, но добави, че около 40% от населението все още се колебае дали да се ваксинира.

"Опитвам се да измисля начин, който наистина да мотивира и тях, и нас, за да преодолеем пика", добави той. Плащанията ще бъдат финансирани от пакет за облекчаване на коронавируса, който влезе в сила в САЩ миналия месец. Губернаторът заяви, че държавата е "проверила това по всякакъв начин", за да гарантира, че средствата могат законно да се използват за стимулиране на гражданите.

Проучванията показват, че младите  са по-склонни да се колебаят дали да се ваксинират в сравнение с по-възрастните американци. Около 25% от възрастните в САЩ на възраст от 18 до 29 години казват, че искат да "изчакат и да видят", преди да получат ваксина. Едва 7% от хората на възраст възраст над 65 години са с подобни нагласи, сочи проучване на фондация Kaiser Family, проведено миналия месец. Всички в САЩ над 16 години вече могат да се ваксинират. Сега малко над половината от всички възрастни в САЩ са получили поне една доза, съобщава Центърът за контрол на заболяванията.

 

Индия пред колапс: милион заразени само за 4 дни