Общество

Американско семейство в Полша приюти десетки украински бежанци

Oут и Джули Бенсън решават да се преместят от предградие на Детройт в Полша през февруари в търсене на приключения, съобщава ABC News. Когато обаче Русия започва война в съседна Украйна, това предизвиква огромна бежанска криза в Европа, а семейство Бенсън избират да помагат, като осигурят място за отсядане на хора, чийто живот е обърнат с главата надолу.

Американско семейство в Полша приюти десетки украински бежанци

(Photo by Omar Marques/Getty Images)

Американско семейство, което живее в Краков, Полша, с децата си, отвори широко вратите на новия си дом за десетки бежанци от Украйна, принудени да напуснат своя. Oут и Джули Бенсън решават да се преместят от предградие на Детройт в Полша през февруари в търсене на нови приключения, съобщава ABC News. Когато обаче Русия започва война в съседна Украйна, това предизвиква огромна бежанска криза в Европа, а семейство Бенсън избират да помагат, като осигуряват място за отсядане на хора, чийто живот е обърнат с главата надолу.

„Когато виждате бежанци, които пътуват с дни и нямат нищо освен дрехите на гърба си, всъщност не мислите много, просто казвате „да“, казва съпругът пред ABC News.

 

Thanks to all who have donated…your kindness is doing miracles for a battered people!!

Posted by OT Benson on Tuesday, April 12, 2022

Досега те са посрещнали най-малко девет семейства в дома, които са пренощували у тях.

„Нашата работа е да им помогнем да се почувстват в безопасност“, казва Джули. "Опитваме се ги накараме да се почувстват сякаш са у дома си. Искаме всеки ден да ги виждаме усмихнати - това е най-голямата награда."

В един момент в дома на семейсво Бенсън в Краков има 21 души. Дъщеря им Лео казва, че в началото е била притеснена. „Семейството ни стана наистина голямо“, разказва тя.

Според бащата обаче възможността семейството им да бъде полезно и да подаде ръка на хора в труден момент, е ценен урок за децата му.

„Подобна ситуция те кара да пораснеш много по-бързо, искам те да разберат какво означава да бъдеш от полза на другите."

Оксана Тимченко и трите й дъщери са част от бежанците, отседнали при американското семейство. Тя разказва, че на момичетата й липсва баща им, който останал да се сражава в Украйна, но те се чувстват в  безопасност със семейство Бенсън, които според нея се отнасят с децата си като със свои.

„Това семейство е страхотно“, казва тя, според ABC News. — Никога не съм очаквала, че ще ни приемат толкова топло."

Докато момичетата играят карти, ядат сладолед, гледат анимационни филми и се разхождат на открито със своите домакини, животът  изглежда сравнително нормален - дори ако понякога разчитат на Гугъл преводач, за да общуват.

Но докато войната бушува отвъд границата, тези, които напускат страната, трудно могат да изтрият спомена за насилието, на което са били свидетели и са уплашени за приятелите и семейството, които са останали.

„Някои момчета от Украйна, които идват и си играят в задния двор, щом видят как самолет прелита, реагират по ужасяващ начини – започват да крещят „Ракета, ракета“ и се страхуват“, разказва бащата.

Над 870 000 бежанци са се завърнали в Украйна въпреки войната