Общество

Аналена Бербок – новата Меркел?

Нова ера за Германия

Аналена Бербок – новата Меркел?

Снимки: instagram.com/abaerbock

Ангела Меркел е първата жена на поста Федерален канцлер в Германия, избрана на 21 ноември 2005 г. Дългогодишната й кариера в политиката често я поставяше в ситуацията на единствената жена по време на срещите на световните лидери. Затова и не е изненада, че многократно е оглавявала класацията за най-влиятелна жена на годината на списание Forbes.

След почти 16-годишно управление обаче партията на Меркел – Християндемократически съюз, е спряла във времето, твърдят политически анализатори, цитирани от „Ню Йорк Таймс“. „Липсват идеи за това как да поддържаме Германия жизнена и богата в свят, където нейният индустриален и износен модел е остарял; където вярата в Съединените щати е увредена; където Китай си е все по-самодостатъчен, а Русия е по-агресивна“

Зелената партия на Германия предлага алтернативата, която липсва на политическия небосклон. Пет месеца преди изборите през септември партията е на второ място в социологическите проучвания след управляващата партия и някои смятат, че може дори да ръководи следващото правителство. „Те ще бъдат част от следващото правителство“, коментира Норберт Ротген, виден християндемократ, в прогноза, широко разпространена в Германия. „Ще играят важна роля, възможно е дори и да е главната".

Кандидатът на Зелената партия за канцлер също е жена – 41-годишната Аналена Бербок, която е много вероятно да заеме поста на Меркел. Бербок е завършила право в Хамбург и Лондон. Родена в Хановер, има две деца и живее в Потсдам. Тя е и бивша спортистка – играла е женски футбол и е участвала в националния отбор на Германия по скокове на трамплин, но травма прекратява спортната й кариера.

 През 2005 г. става член на Зелената партия. От 2009 до 2013 е председателка на Бранденубргската фракция на Зелената партия, а през 2013 е избрана за депутат. Става лидер на партията с 97% одобрение – най-високият процент, достиган някога при избори на партиен председател. До тази седмица тя бе съпредседателка на Зелените заедно с Роберт Хабек, но на партийно събитие Хабек й отстъпи лидерството за изборите през септември.

Макар да няма политически опит, тя се радва на широка подкрепа както в зелената партия, така и в обществото, затова и много политолози я виждат като новия германски канцлер. Бербок бе избрана за съпредседателка през 2018 година, като партията въведе правило председателстващите да са дуо от мъж и жена. Примерът им по-късно бе последван от социалдемократите.

Тазгодишните избори са исторически за зелените в Германия – за първи път излъчват свой кандидат за канцлер, като никога досега не са считани за политическа сила, която може да поеме управлението на страната. Сега обаче те са факторът, който може да пренареди целия германски парламент. Политолозите дори вече коментират какви са потенциалните им коалиции, за да съберат управляващо мнозинство.

 

Dexit – опозиционното движение за излизане на Германия от ЕС