Общество

Антиковид експеримент – гръцки остров изолира туристите си напълно

Съвместен проект на Гърция и Нидерландия

Антиковид експеримент – гръцки остров изолира туристите си напълно

о. Родос, Гърция. Снимка: Pixabay

Необичаен експеримент се провежда в южната ни съседка – в опит да направи островите си „свободни от ковид“, Гърция изолира 189 свои туристи в хотел на остров Родос, за да провери дали може да съществува нова форма на туризъм в ерата на Covid-19. За целта туристите пристигат с негативен тест за коронавирус, което означава, че никой от тях не е преносител на заразата. Те ще могат да общуват само помежду си и няма да излизат извън хотела, за да се отстрани рискът за зараза отвън. Доброволната изолация започна на 12 април и ще трае 8 дни.

Доброволците за странното пътуване са нидерландци, а експериментът се случва с подкрепата на нидерландското правителство. Те са на възраст от 18 до 70 години и са избрани сред 2000 желаещи да се включат в предизвикателството. Пътуващите са се споразумели с властите да „разменят“ карантината си в родната страна за изолиран престой на гръцкия остров Родос – четвъртия по големина остров в страната, който обслужва почти изцяло чужденци.

Участниците в експеримента са представили негативен PCR при пристигане в Гърция, но ще могат да се наслаждават на Егейско море само от терасите си, защото им е забранено да напускат хотела дори и само за да се разходят по плажа. От хотела отбелязват, че персоналът ще следи постоянно за спазването на задължителната дистанция. И макар да са изолирани, срещу 399 евро гостите на хотела ще могат да използват басейна, ресторантите и всичко друго, което се предлага в комплекса. Престоят им ще трае 8 дни, а на връщане ще трябва да си направят бърз тест, за да се приберат в Нидерландия.

„Нямам басейни вкъщи и кръчма, където да пия бира... така че това тук е много по-добре“, споделя млад мъж пред журналистите, посрещнали туристите още на летището. „В най-лошия случай ще прекараме седмицата в басейна, с надуваемо розово фламинго и коктейл в ръка“, споделя младо момиче, дошло в компанията на две свои приятелки.

Идеята е на експерти от туристическия бранш, решени на всичко, за да не загубят още един сезон заради коронавируса. Ако експериментът е успешен и никой от гостите не се зарази с Covid-19, това ще постави основите за нова форма на туризъм, в който хората се самоизолират доброволно.

„Много е важно хората да започнат да идват при нас“, каза Константинос Тараслиас, заместник-кмет по туризъм в Родос, цитиран от The Guardian. Холандският туроператор Sunweb заяви, че се надява експериментът да докаже как хората все още могат да се радват на почивка, дори и със строг режим за безопасност, и това да даде зелена светлина за възраждане на туризма.

Продължава на следващата страница... 


„За туристическата индустрия това е изключително важно. Не мисля, че много компании ще оцелеят още едно лято, без да има пътувания“, коментира главният изпълнителен директор на Sunweb, Матияс Бринк. Затварянето на хора в курорти обаче едва ли е решението за справяне в дългосрочен план, смята още той. Жителите на Родос имаха смесени чувства. „Не мисля, че наистина е от полза за ресторантьорския бизнес като нашия“, каза Джанис Чаликиас, генерален мениджър на група ресторанти на острова. „Това е първият експеримент, със сигурност ще има втори и трети и в един момент нещата могат да се върнат към начина, по който са били.“

Още миналия месец Гърция направи всичко възможно, за да гарантира, че жителите на малките острови ще получат ваксини срещу коронавирус, за да рекламират на пазара като дестинации без Covid-19. Десетки острови в Егейско и Йонийско море с под 1 000 постоянни жители са с приоритет във ваксинационната кампания. Кастелоризо, най-отдалеченият остров, разположен в източния край на Додеканезите, е първото място в Гърция, където е ваксинирано цялото пълнолетно население – общо 500 души.

Икономиката на Гърция пострада сериозно заради пандемията – туризмът заема над една пета от нейната икономическа продукция и осигурява заетост за около една четвърт от работната сила, отчитат от Световния съвет за пътуване и туризъм. Заради строгите мерки, които на практика ограничават ресторантьорския и хотелиерския бизнес, последваха и масови протести в Атина.

Гръцкото правителство обаче бе първото, което предложи въвеждането на ковид паспорт и първото, което се договори с Израел за признаване на ваксинационните сертификати. Ваксинираните израелски туристи да могат влизат в страната без карантина или тест за коронавирус. Седмично ще могат да пристигат около 10 000 израелци, а туристическият сезон ще стартира официално на 15 май. Повече за него в следващата статия:

 

Гърция вече се готви за туристическия сезон