Общество

Арести на антиваксъри в Сърбия

Задържани са поне 6 души

Арести на антиваксъри в Сърбия

Йована Стойкович. Снимка: facebook.com/DrJovanaStojkovic

Сръбските власти проведоха мащабна полицейска акция и арестува група антиваксъри, съобщава ABCNews.  Сред задържаните е и лидерката на крайнодясното движение "Живея за Сърбия" д-р Йована Стойкович, която е била отведена за разпит в полицията. Сръбската държавна телевизия заяви, че психиатърката е водеща фигура в антиваксърското движение в страната и е обвинена, че всява "страх и паника" със своите публични изяви и  публикации в социалните мрежи. Тя често развива конспиративни теории, с което подвежда сънародниците си, а мнението й има тежест за тях, защото тя самата е лекар.

Според Сърбия антиваксърите застрашават успешната инициатива за масова ваксинация в страната. Има информация, че са арестувани поне още петима души, включително бивша баскетболистка националния сръбски отбор.  Сръбският министър на правосъдието Мая Попович заяви, че вътрешното министерство и държавните прокурори действат съгласно закона. „Всички извършители на престъпни действия трябва да бъдат разследвани, особено когато те застрашават общественото здраве“, се казва в изявлението.

Акцията обаче превърна антиваксърите в герои – десетки привърженици поздравиха Стойкович, когато тя бе освободена от полицията следобед, носейки транспарант с надпис „Спрете фашизма на Cоvid“. Стойкович кoментира пред местни медии, цитирани от Independent, че е обвинена, защото споделя статии за ваксините, като добавя, че добавените от нея коментари са "базирани на научни изследвания и на това, което казват лекарите".

В момента Сърбия е на челните места в Европа по брой имунизирани от населението. Вече ви разказахме, че сръбското правителство е осигурило огромни количества от препарати на няколко производители, включително ваксините на Русия и Китай, които все още не са одобрени от европейските регулатори.

Въпреки че досега над 2 милиона от 7-милионното население в Сърбия са получили поне една доза, наскоро Сърбия отбеляза значителен спад на жителите, които се записват за ваксиниране. Лекари свързват отдават ниския интерес именно на набиращото все по-голяма популярност антиваксърско движение в страната.

Meждувременно ваксинационните центрове в Белград отвориха врати и за чужденци, като през миналия уикенд са ваксинирани над 22 хиляди жители на Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херрцеговина и други страни. Стигна се дори до дълги опашки както пред самите центрове, така и по границите на страната. Сърбия стана и първата европейска държава, започнала да ваксинира мигранти. Телевизия RTS съобщи, че в лагер за бежанци близо до стилицата над 500 души са се регистрирали за ваксинация с препарата на "АстраЗенека".

Повече в следващата статия:

 

Ваксинационен туризъм: Чужденци се стичат в Сърбия за ваксини