Общество

Багерът на Седемте рилски езера (засега) спря работа

Екоминистърът разпореди проверка по проекта за "укрепване" на туристическите пътеки

Багерът на Седемте рилски езера (засега) спря работа

Снимка: Мартин Петров

Както Момичетата вече писахме, благодарение на гласността в социалните медии стана ясно, че районът на Седемте рилски езера осъмна тези дни с тежка строителна техника в района на Бъбрека. Оказа се, че багерът се озовал там заради проекта "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза". И докато от националния телевизионен ефир експерти ни обясняваха как било съвсем нормално да се качи тежка техника и да се строи туристическа магистрала в защитена територия, ние клатехме недоумяващо глави как може това да струва на данъкоплатците 11 милиона лева. И отново от ефира ни обвиняваха, че всъщност ние, туристите, сме виновни, защото не сме се разхождали по маркираните пътеки и със "своеволията си" сме довели до ерозирането на района. 

Все пак министърът на околната среда и водите Емил Димитров реши да не ядосва повече и без това прекалено ядосаните радетели за природа в България и (засега) прекрати работата на багера в района на Рилските езера. За да се извършат проверки на място.

Да напомним, че в последните два дни директорът на Националения парк "Рила" Красимир Андонов твърдеше, че става дума за рехабилитация на увреден район, а не за строителство. От думите му се разбра, че основните пътеки ще бъдат покрити с чакъл и са планирани прегради от дърво. Междувременно в казуса се включи и прокуратурата в Кюстендил, която се самосезира по медийни публикации и разпореди проверка. Проверката следва да бъде осъществена от сектор "Икономическа полиция" в Районното управление в Дупница. Предстои да се изяснят причините за наличие на строителната техника, да се установят и проверят издадените разрешителни, както и да се разпита Андонов в качеството му на директор на Национален парк "Рила", посочват от Окръжната прокуратура.

 

Хейтминутка: Как точно се "укрепват" туристическите пътеки на Седемте рилски езера?