Общество

Българската мечта

И това за възродените мечти... Как не ги е срам?

Българската мечта

Имам лоша и добра новина за вас.

Лошата новина е, че сме свидетели на поредният връх на наглостта и аморалността в държавата. Твърдението, че хазартът е възродил мечтите на хората и подписката в защита на това зло в чист вид, където най-избирателно се изреждат някакви факти тип алтернативни в стил „Ми то това и на други места го има“. Това, което лично мен ме накара да седна обаче да напиша тези редове днес, е едно особено перверзно изречение, твърдящо, че „всичко е законно“. Писнало ми е от това! Писнало ми е разни типове да се измъкват с това.

Как са правени законите в най-корумпираната държава в Европейския съюз и кой зад кого и как е издействал това зло да обхване съзнанието на нашия сравнително доста беден народ, за да „търка“ с последни сили пирамиди и прочие талончета, можете да прочетете в прекрасния текст на Любослава Русева В(името) на тъпоумието, където ни запознава с историята на тази инвазия и как тя става законна. Препорчвам ви я. Накратко - с пари става законна. 

И това за възродените мечти... Как не ги е срам? Няма по-голяма трагедия за бедния човек от това, ловците на последните му надежди, да му оберат последните стотинки. 300 000 души – наши приятели, съседи, роднини, харчат средно 43 лева (!) на месец за това да бъдат разорени докрай. У нас няма после система, която да ги подпомогне да си стъпят на краката тези хора. Кой ще се погрижи, Националната лотария ли? След това тези хора ще се озоват на улицата до кофите. Аз видях в София наш съсед с жена му, които се обличат с дарения от църквата и са вегетарианци по принуда, да си купуват такова талонче от Lafka. Хора с болен син, на когото никой не може да помогне, защото няма никаква грижа за такива психично болни, които хем са на тоя свят и функционират, хем не могат да се справят по никакъв начин. Това ли са възродените им мечти? Да си дават последните стотинки, за да спечелят 10 лева, които да вложат отново с надеждата да спечелят 100? Това ли е мечта?

Стигам до Захари Бахаров, и клипа и това, че той е само изпълнител на някаква платена поръчка да каже там някави опорни точки и да катурне още народ в пропастта.

Преди няколко дни в Щатите пред конгресно изслушване на новите кандидати за шеф на ЦРУ се появи една личност, позната като „Царицата на мъченията“. Зададоха й много прост въпрос: Смятате ли, че мъченията са морални. Тя се въртя, усуква само и само да не отговори и накрая не отговори. Но докато се мотаеше какво да каже, намекна и това – правим каквото трябва, за да постигнем каквото искаме. Изпълняваме заповеди. Но тези аргументи не са били валидни в Нюрнберг. Там нацист не се е измъкнал с това обяснение.

Това, че си изпълнявал заповеди, не освобождава от отговорност.

Има моменти в живота, в които или си човек и взимаш правилното морално решение и казваш „Не!“, или си поемаш последствията. Крайно време е да имаме истински звезди в тази страна – хора с морал, позиция, които са и големи артисти. Тези неща не се изключват. Не всичко е пари на този свят. 

Добрата новина е, че това ще мине. Преди години в Италия това беше истинска напаст, подобна тази у нас сега. Появяваха се и по телевизията реклами (отдавна не съм засичала такива по големите канали). Все някой в разни забутани кътчета на Юга си беше оправил живота и се усмихваше беззъбо сред полето, изправен до трактор. Край на тежкия труд, от днес - долче вита!

Докато започнаха да се хвърлят хора от мостовете, да губят къщите си, да крещят безсилни по телевизията, да протестират. Започнаха да се разкриват и разни трикове как ги сканират тези картички предварително, как ги фалшифицират. И всичко мина или по-точно се успокои, влезе в някаква нормалност, натискът отслабна, хората разбраха, че не е това начинът. 

Така че законно е, да. Много зли неща са законни на този свят. Но законите не са Божието слово. Променят се. Ще се промени и този, надявам се скоро, ще им сложи нашийникът и ще се върнем в нормалността. Но за съжаление, докато това стане, някои хора сред нас ще платят много, много висока цена.