Общество

Бедни сме, защото не четем

Има ли връзка между броя прочетени книги и месечния ни доход?

Бедни сме, защото не четем

Снимка: Левена Лазарова 

Няколко изследвания и статистически данни от последните дни задават много интересни въпроси и в контекста на 24 май нека ги разгледаме. 

Първото не е точно новина: България е държавата с най-ниски доходи в ЕС. Цели 73,3% от домакинствата в страната живеят с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот. Този процент обаче намалява през последните години, можем да се усмихнем. 

Следват две противоречиви проучвания - на "Галъп интернешънъл" и "Алфа Рисърч", които от една страна ни казват, че половината българи не отбират изобщо какво е пълен и кратък член, толкова от нас също смятат, че не е нужно да си чел книги, за да живееш добре. Наскоро отново "Галъп" установиха, че 3 милиона българи играят тото и лотария

"Алфа рисърч", от друга страна, извеждат като добра новина, че 46% от хората у нас са си купили книга през изминалата година. Не мога да спра да мисля за останалите 54%. Това са хората, за които дали се пише "магазинът се премести" или "магазина се премести" (изречението, използвано от "Галъп" за интервютата), е все едно. Това са хората, които те заговарят, когато виждат, че четеш книга, защото смятат, че това е признак на скука. 

Дали има връзка между тези данни?

Aко бяхме по-грамотни и четяхме повече, дали щяхме да сме малко по-нагоре в класацията по доходи за Европа? 

Изследването на "Алфа Рисърч" все пак показва засилване на интереса към различните форми на изкуство и културен живот. Например 47% от българите са били на концерт през изминалата година, което е положителен ръст спрямо последното проучване преди 4 години. Всеки трети българин се е насладил на театрална постановка, а всеки четвърти е гледал български филм на кино. Относително нисък е интересът към операта, балета и класическата музика (17%).

Нещо, което със сигурност е положително - в следствие на ръста на вътрешния туризъм и засилващото се внимание към културното ни наследство все повече хора посещават музеи, изложби, археологически разкопки. 

Тези, които не просто са наблюдавали, а сами са се включили в културния живот, участвайки в самодейни танцови, театрални или други състави, са 13% от всички българи, като и тук бележим ръст. Може би отново има връзка с нарастващия ни, макар и бавно, доход. Надявам се колкото по-богати ставаме, толкова повече да харчим за култура и изкуство, това със сигурност се отплаща в бъдеще.