Общество

Белгийски съд обяви ковид мерките за незаконни

Правителството ще плаща глоба

Белгийски съд обяви ковид мерките за незаконни

Снимка: Walkerssk/Pixabay

Белгийски съд е разпоредил федералното правителство да прекрати всички свои мерки срещу коронавируса в рамките на 30 дни, тъй като не е установило правно основание за тях, съобщава „Политико“. Съдът предупреждава, че правителството ще дължи глоба от 5000 евро на ден за всеки ден просрочие, или общо 200 000 евро. Така правителството разполага с един месец, за да намери подходящо правно основание за своите мерки, сред които са налагането на вечерен час, затварянето на училищата, баровете, ресторантите, салоните за красота, както и ограниченията за събиране на по-големи групи хора. Не са разрешени спортни, културни и развлекателни прояви, както и пътуването зад граница.

На първа инстанция съдът се е произнесъл по жалба, заведена от организация за защита на човешките права, след като правителството е одобрило през февруари мерки в сила до 1 април, които не са били „надлежно съобщени“ на обществото. Според вносителите на жалбата няма белгийски закон, който да оправдава налагането на предприетите мерки с правителствени постановления, без произнасяне на парламента. Затова е и незаконно да се предвиждат наказания и да се налагат глоби за белгийците, които не спазват наложените мерки. Федералното правителство заяви, че ще обжалва решението.

Месеци наред белгийското федерално правителство използва извънредни изпълнителни заповеди, за да наложи ограничения, с които на практика заобикаля парламента. Правителството предложи нов „закон за пандемията“ в края на февруари, за да узакони нововъведените правила, но законът все още се нуждае от одобрение от парламента.

Говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА, заяви, че срещу Белгия и останалите няколко страни от ЕС, където ограниченията са в разрез с правилото за съразмерност на заплахата за общественото здраве, все още не се подготвят наказателни процедури. „Предпочитаме да разговаряме с правителствата, да изпращаме писма, защото наказателните процедури отнемат време и са абстрактен процес, който може да продължи вечно", коментира говорителят. Но опцията за стартиране на такива процедури не е невъзможна.

Междувременно преди няколко дни около 1000 души се събраха на демонстрация срещу мерките в град Лиеж, в източната част на Белгия.  Протестът беше под формата денс парти с диджей, ангажиран да поддържа настроението на присъстващите. Повечето участници не носеха маска, а в един момент се наредиха, хванати един за друг под формата на влакче, пише АФП.

В събота Белгия навлезе в нов етап на по-строги ограничения, според които пазаруването в магазини за стоки, които не са от първа необходимост, ще става само с предварителна уговорка. Ще работят само яслите, а хранителните магазини ще може да има едновременно не повече от 50 души.

 

Възможна ли е ниска смъртност без локдаун? В Швеция – да!