Общество

Белгия с информационна кампания за ваксините... на български

За разликите между България и Белгия

Белгия с информационна кампания за ваксините... на български

Звучи невероятно, но е факт – през последните няколко месеца очаквахме българското правителство да инициира адекватна информационна кампания за процеса по ваксиниране. Най-после получихме такава, само че... от Белгия. Белгийските власти разпространиха брошура на български език с призив „Ваксинирайте се“, за да са сигурни, че всеки гражданин на територията на страната ще има достъп до информацията и ще осъзнае важността на ваксинирането.

Брошурата отговаря на всички важни въпроси, които си задаваме покрай появата на ваксината – кой е с приоритет при ваксинирането и кога ще дойде редът на хората, които не упражняват професии на първа линия. Белгийското правителство е написало още, че всеки ще разбере предстоящата дата на ваксинирането си, като ще получи „покана с писмо,sms-съобщение и/или електронна поща“. Желаещите могат да се регистрират по телефона и да променят датата, ако не им е удобна.

Междувременно записването в България се случва чрез телефонно обаждане на личния лекар, чийто кабинет със сигурност вече е заприличал повече на кол център. Не са един и два случаите, в които джипито дори не може да гарантира, че ще имаме достъп до ваксината.

Информационната кампания повдига и други важни въпроси – как действат ваксините, дали са безопасни и какви могат да са реакциите ни след поставянето на двете дози. Една-единствена брошура в Белгия успява да направи това, което българското правителство не успя за месеци, а именно – да обясни простичко на българите какво ги очаква. Надяваме се подобна инициатива да се появи и у нас, а дотогава ще се информираме от Белгия...

 

България отново се провали. Този път – с ваксинирането