Общество

Белгийската принцеса Анн награди наш малък цигулар

10-годишният Виктор спечели първо място на престижен конкурс за цигулка.

Поводите да се гордеем, че сме българи, вече са с един повече. Нашите таланти продължават да ни представят по света, да печелят награди и да трогват международни журита с бурята, носена от балканските ни души. Последният млад българин, който впечатли с таланта си дори белгийското кралско семейство, е едва на 10 години.

Запознайте се с Виктор Василев - най-новият лауреат на един от най-престижните цигулкови конкурси в Европа, Grumiaux Competition. Форумът се провежда в Брюксел, Белгия, за единайсета поредна година, като от сцената му са тръгнали някои от големите имена в класическата музика днес.

Конкурсът се състоя от 29 март до 1 април в четири категории, разделени на два тура. Младият музикант взе участие в най-малката А-категория до 10-годишна възраст, в която умения с цигулката премериха 22 деца от цял свят. Осемчленното международно жури номинира Виктор на първо място редом с още двама цигулари от Южна Корея на същата възраст. Младият български цигулар взе участие в заключителния концерт по време на церемонията по връчване на наградите лично от Нейно Величество принцеса Анн.

Виктор започва да свири на цигулка на четиригодишна възраст, като зад неговите постижения стои изтъкнатият пловдивски педагог, дългогодишен ръководител на цигулкова катедра в НУМТИ "Добрин Петков", Дарина Данкова. Успоредно с това от 2016 г. Виктор е извънреден младши студент в класа по цигулка на проф. Марио Хосен в НБУ гр. София.

Това е поредната голяма награда на Виктор от международни конкурси. Сред останалите му отличия се открояват първа награда на 58-ото издание на чешкия цигулков конкурс "Коциян" (2016 г.), както и на Международния конкурс за струнни инструменти "Бохдан Вархал" в Словакия през 2017 г. На тази крехка възраст той вече има гастроли като солист с оркестър, част от концертните програми с участието на звездите от класа по цигулка на проф. Марио Хосен.