Общество

BeReal, следващата мания на младежите

Отчасти игра, отчасти лексикон, отчасти канал за комуникация

BeReal, следващата мания на младежите

Когато TikTok се появи на сцената, никой не предполагаше, че за толкова кратък период платформата ще заеме позиции, за които останалите социални мрежи са се борили с години. След като множество проучвания сочат, че TikTok е един от най-предпочитаните канали за информация, време е да се запитаме дали скоро ще се появи и неговият наследник.

За някои това вече се е случило в лицето на BeReal.

Ново приложение за социални медии набира популярност сред поколение Z и милениълите известно като анти-Инстаграм. Be Real претендира да бъде по-автентична социална платформа.

Приложението изисква да публикувате една снимка на ден без никакви филтри и редакция. Имате две минути да публикувате снимката. Една от предната камера и една от задната, едновременно. Ако пропуснете този прозорец от две минути, постът ви ще бъде маркиран като закъснял и няма да можете да виждате снимките на приятелите си, докато не пуснете своята.

BeReal се изтегля 27 млн. пъти на ден в световен мащаб. Това е много далече от онези 2 млрд активни потребители, които Facebook има и тези 138 млн. на Twitter. Но все още е на челно място в магазините за приложения като най-популярния безплатен ап.

Съединените щати са най-големият пазар на BeReal с 40% от общите изтегляния. Обединеното кралство е второ, с 15%, а Франция е на трето място с 8%. Някои отдават експлозивният растеж на BeReal на умората от Instagram.

Основният въпрос без отговор за BeRеal е как планира да направи пари. По-малко внимание от потребителите означава по-малка възможност да им се показват реклами. Не е ясно и дали потребителите ще искат да плащат месечен абонамент.

Засега се финансира от рисков капитал и привлече вниманието на големи американски имена като Андрисън Хоровиц, Accel Partners и DST, които вложиха в компанията общо 30 млн. долара.