Общество

Бетономорие: "Морето е за всички, не е за богати чички!"

Пореден масов протест в защита на природата

Бетономорие: "Морето е за всички, не е за богати чички!"

Снимка: ФБ

Отново хиляди излязоха на протест с искане за природа без бетон. Вторият мащабен протест не само че събра природозащитни организации и граждани в София, а и се проведе в още 15 града в цялата страна. Защитниците на природата се събраха пред Съдебната палата, а шествието под надслов "Долу ръцете от Закона! От морето, планините, реките!", организирано от коалиция "За да остане природа в България" и още няколко организации с подобна кауза, завърши на Орлов мост. Протестиращите скандираха: "Морето е за всички, не е за богати чички", "Рила ни е мила" и "Искаме натура, не арматура!" 

Исканията на протестиращите остават непроменени – спиране на безобразните строителства на Алепу и в Природен парк "Странджа", както и да не се осъществяват промените в Закона за биоразнообразието, които биха обезсмислили българската част от Европейската екологична мрежа, ако се приемат в този вид.

Според спорния проект трябва да се въведе нов режим на управление на защитените зони, като той ще бъде контролиран от регионалните инспекции по околната сред, което според организаторите не би било ефективно решение. Те протестират и срещу въвеждането на нов консултативен орган за "Натура 2000", в който научните организации имат по-малка тежест след централната и местната администрация, работодателските и синдикалните организации, национално представените организации на собственици и ползватели на земи в "Натура 2000".

В България резерватите, които би трябвало да са част от регистъра на защитени зони, са над 200, като заемат 33 % от територията на страната. Но реално само 11 са с цялостна регистрация по "Натура 2000".

 

Натура или арматура : екоактивисти на протест