Общество

Битият студент Евгени Марчев: Полицаите унижаваха всички, особено момичето!

Въпреки агресията, той призова хората към мирни протести

Евгени Марчев -  студентът от Хага, който беше настанен с комоцио в "Пирогов", разказа за задържането си от полицаи след ескалиралото напрежение по време на протест под прозорците на Министерския съвет миналия петък в предаването "Лице в лице" по bTV. "Не бях на първа линия, а няколко метра назад, когато видях, че пред веригата от полицаи се образува напрежение от няколко души, които очевидно бяха влезли в словесен конфликт с тях. В този момент веригата от униформени тръгна със сила напред, като служителите на реда бяха с палки. Започнаха да крещят да се дръпнем назад. Видях един мъж, който беше нападнат и нещо в мен трепна. В момента, в който го дръпнах, застанах сам срещу полицаите и вдигнах ръце, за да покажа, че не съм агресивен и не искам да им навредя", каза Марчев.

Той отрече да е посягал на полицаите и да е хвърлял предмети по тях: "Хванаха ме, издърпаха ме и бях повален. Ударих си главата и в този момент полицаите ме грабнаха за ръцете. Тогава получих най-много удари [...] Първоначално не припаднах, но когато ударите продължиха, изгубих съзнание. Влачиха ме, не можех да стоя на краката си и отново започнаха множество удари – в бъбреците, в гърба, в главата. Крещях за помощ, очаквайки други техни колеги да дойдат и да се притекат на помощ. Такива обаче не се отзоваха“, продължи разказа си студентът. "В един момент ни сложиха белезниците и ни проснаха на земята. Бяхме с очи към земята, буквално нахвърляни като трупове". Според него най-ужасният момент е бил този, когато са видели задържаното момиче. Тя била влачена за косата по брутален начин. "Тогава извадиха личните си телефони. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене. Полицай започна да я гали по косата и да я снима. Тя го молеше да спре, а той не спря", заяви Марчев.

Той призова хората по площадите към мирни протести и ги предупреди да не предизвикват агресия у полицаите. Въпреки случилото се, студентът все пак не поставя всички униформени под общ знаменател, защото е видял и възмущението на дежурните в районното управление срещу колегите им агресори. 

 

Протестиращи и униформени – премълчаният сблъсък