Общество

Българите не се отказват от Гърция, въпреки PCR тестовете

Тестовете у нас скъпи, в Румъния - безплатни

Българите не се отказват от Гърция, въпреки PCR тестовете

От днес, 15 юли 2020 г., всички хора, които влизат в Гърция през гранично-пропусквателен пункт "Кулата - Промахон" са задължени да представят отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция.

Причината за по-строгите мерки е установеният завишен брой заразени с коронавирус туристи, преминали през границата. Властите в Атина обмислят и задължително носене на маски във всички закрити обществени пространства като допълнителна мярка срещу заразата.

Според репортаж на гръцката телевизия "Мега" засилените проверки на граничния пункт през последните седмици са показали, че се продават фалшификати на отрицателни тестове срещу 30 – 40 евро. А водещият на сутрешния блок на "Алфа" накара шефа на Здравноосигурителния институт на Гърция да признае в ефир, че изискванията към българи и румънци за влизането в страната са много по-завишени, отколкото към западните туристи, като се аргументира с икономическите интереси. Според възмутени граждани в социалните медии в превод това означавало, че българските туристи отново са неглижирани, въпреки че са едни от най-лоялните клиенти на туристическия бизнес на южната ни съседка.

Също така се оказва, че нашите тестове са най-скъпи в региона, докато в Румъния те дори са безплатни. Те са финансирани от държавата, като всеки румънец, който покаже резервация за ваканция в Гърция, има право на това. У нас ситуацията е доста по-различна. Лабораториите, които отчитат сериозен ръст в тестовете, вече предлагат семейни тестове за коронавирус, които са доста по-икономични, излизат средно около 140 лева за семейство. Тъй като желаещите са много и опашките пред лабораториите се вият още преди началото на работния ден, пътуващите към Гърция туристи могат да си запазят часове най-рано за след седмица.

С предимство обаче се ползват хората, които са готови да платят почти двойно за тест с ускорен срок. Оказва се, че много собственици на хотели са склонни да правят отстъпки от цените на нощувките заради непредвидените разходи за тестове, защото си дават сметка, че оскъпяването може да наклони везните към това дългогодишни техни клиенти да изберат тази година да почиват в България.

Разбира се, цената (макар и известна пречка) не спира хилядите туристи, които въпреки условностите решават да се отправят към южната ни съседка. Но се оказва също, че те трябва да се преборят и с българските лаборатории, които често издават сертификатите за негативен тест на български, въпреки че гръцките власти не приемат документи, които не са на английски език и не съдържат името и паспортния/националния идентификационен номер (ЕГН) на пътника. 

 

12 от най-красивите хотели в Гърция