Общество

Българите в чужбина: Протестираме срещу мафията, която ни прогони!

Сънародниците ни в подкрепа на протестиращите у дома

Българите в чужбина: Протестираме срещу мафията, която ни прогони!

Снимка: DW

Българите в чужбина също протестират. Защото голяма част от тях искат да се върнат някой ден. Българите в Лондон, Бирмингам, Манчестър, Барселона, Берлин, Кьолн, Мюнхен, Виена, Брюксел и Париж излязоха по европейските улици, за да поискат оставката на правителството. Защото вярват в бъдещето. В смяната на системата. В новите личности в политиката. В правото на демократичен избор. 

Десетки българи се събраха и в Кьолн, като на много места протестиращите се организират и днес. "Българите навсякъде сме една общност. Този протест е съпричастност към желанието за промяна и за развитието на България", казва Мартин Чилев, който е организаторът на протеста в Кьолн. "България трябва да се развива, а парите, които всички плащаме в Европейския съюз като данъкоплатци, да стигнат до малкия и среден бизнес, а не да отиват в сметки в Швейцария, Монако или на Сейшелите", смята Чилев, който работи в IT сектора. 

"На протеста съм, защото негодувам срещу управляващата шайка в България", казва Димитър Йончев пред DW от Берлин. Като докторант в здравната сфера той е категоричен, че науката е неглижирана, няма и развитие. Той настоява за оставка на правителството и за промяна на системата – с нови лица, които не са участвали досега в политиката.

В Лондон сънародниците ни излязоха пред посолството ни в страната под надслов "Нека заедно да сложим край на мафията и корупцията – веднъж и завинаги! Заедно – за по-добро бъдеще!". Те настояват за електронно гласуване за всички българи зад граница. А решението на посланика ни в Лондон Марин Райков да излезе пред посолството и да се срещне с протестиращи там предизвика разнопосочни реакции, които провокираха мисията ни да излезе и с официална позиция: "Посланикът на Република България е представител на държавата, на всички институции и на всички граждани, независимо от тяхната политическа чувствителност. Той не взима страна по вътрешнополитически теми, не подкрепя и не се противопоставя на едни или други вътрешнополитически тези, но е длъжен да чуе своите сънародници и не може да им обърне гръб".

Бойко Борисов беше посрещнат в белгийската столица с протест. На входа на сградата на Европейския съвет сънародниците ни развяха националния трибагреник и плакати с надписи: "Оставка", "Мафията вън" и "Срам ни е от вас!". Мирните демонстранти настояваха лидерите на ЕНП и АЛДЕ да мотивират публичната си подкрепа за правителството на Бойко Борисов. Организаторите бяха категорични: зад мирната демонстрация не стои подкрепа за президента или определена партия. Те са написали и писмо до министър-председателя и главния прокурор, в което се казва: "Обичам родината си и искам да живея в нея" и "Искам да не ме е срам от правителството ми".

 

Момичето паяк: Системата не може да убие свободните