Общество

Българският модел: Театрите са по-опасни от заведенията

Театрите са "по-опасни" от ресторантите

Българският модел: Театрите са по-опасни от заведенията

Снимка: Sandra Seitamaa/Unsplash

 

Седмицата започва с ново разхлабване на мерките у нас, а за някои ученици това значи и връщане в клас. Други, като шестокласниците и деветокласниците, които са най-ощетени от последното затваряне и системата на ротации на класовете, ще пристъпят училищния праг чак на 17 май.

От днес се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения и на закрито. Те трябва да работят при използване на не повече от 50% от капацитета си и с ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

Допуска се и провеждането на културни и развлекателни мероприятия. Врати отварят кината, театрите, музеите, галериите и библиотеките. Могат да се организират фестивали, циркови представления, сценични прояви, концерти и занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство.

При тях също е в сила изискване за ползване на 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Задължително е и носенето на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

Възобновява се присъственият учебен процес за:

- учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;

- учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;

- учениците от 5-и до 12-и клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;

- учениците от 5-и до 12-и клас, при спазване на следния график:

От 12 до 23 април присъствено ще се обучават учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас.

От 26 до 29 април присъствено ще се обучават учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас.

От 17 май до 4 юни в клас да бъдат учениците от 6-и, 7-и и 11-и клас.

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

В петък (16 април) отварят и моловете, ще работят обектите, разположени в търговските центрове. Тогава ще се разрешат и посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. А в края на месеца (29 април) отварят дискотеки, пиано барове и нощни барове. Те също ще работят на не повече от 50% от капацитета.

Разхлабване на мерките и по света

Само седем смъртни случая, свързани с Covid-19, са били регистрирани през последното денонощие във Великобритания, където близо 40 млн. души вече са получили поне една доза ваксина. След дълъг период на ограничения, днес Англия разхлабва мерките. Баровете и ресторантите ще работят на открито, отварят и магазини, фризьорски салони, фитнес зали, СПА центрове, зоологически гради и библиотеки.

В Дания за първи път от няколко месеци отвориха фризьорските салони, школите за шофьорски курсове, козметичните и соларните центрове, както и тези за татуировки. Клиентите обаче ще могат да ги посещават само ако имат т.н. "зелен паспорт" и могат представят отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен не повече от 72 часа преди това, ако са ваксинирани или преболедували Covid-19.

Унгария обяви миналата седмица, че ще започне постепенно отпускане на рестрикциите. Решението на премиера Виктор Орбан идва на фона на масовата ваксинация в страната, като  според официалните данни над 25% от населението е получило поне една доза от ваксината срещу Covid-19. Унгария бе първата държава от Европейския съюз, която започва да използва ваксина срещу коронавируса, произведена в Китай, освен това използва и руския препарат Спутник V, който все още не е одобрен от европейските здравни регулатори.

Нидерландското правителство попари надеждите за предсрочно облекчаване на локдауна, като заяви, че въведеният полицейски час и други мерки ще останат в сила най-малко до 28 април. Броят на заразените в страната достигна най-високото си равнище от две седмици, след като вчера бяха открити 8218 нови случая. По-рано правителството беше заявило, че обмисля да облекчи ограниченията на 21 април, като отмени полицейския час и позволи на баровете и ресторантите да обслужват посетители на открито. Но вчера говорител на правителството заяви, че облекчаването на мерките ще се отложи поне с една седмица.

 

Учениците от 6 и 11 клас ще са в училище чак на 17 май