Общество

Българският турист отново е на почит

1,5 милиона българи планират море у нас

Българският турист отново е на почит

Снимка:  Pixabay

Пандемията от коронавирус ограничи свободното пътуване в чужбина – властите съветват да избягваме посещението на други държави, ако те не са наложителни. Ето защо през последната година все повече наши сънародници започнаха да търсят туристически дестинации у нас. Това сочи проучване от регулярната изследователската програма на „Галъп интернешънъл“, проведено съвместно с туристическата индустрия.

Българският туризъм в цифри

Равносметката е на границата на два туристически сезона в условията на Covid-19, a от агенцията отбелязват, че близо 2.3 милиона българи са виждали реклама на туризма ни. „Това е може би първият път, когато в изследователската програма се улавя толкова сериозен дял, което се дължи на засилената активност на държавата в това отношение“, заявяват изследователите.

Сред активно пътуващите за туризъм този дял е по-висок, а също и позитивните оценки за рекламната кампания в полза на родния туризъм. Освен това България се възприема като по-безопасна дестинация, като 29% от анкетираните твърдят, че с Covid-19 са преоткрили страната като добро място за туризъм.

1.4 милиона души са отложили планирано пътуване или почивка в България в последната година. 1.2 милиона пък са отложили планове за чужбина. Общо около милион и половина планират море в България в започващия скоро летен туристически сезон, което само потвърждава, че България се възприема като по-безопасен вариант, в сравнение с чужбина. Туризмът у нас е и по-достъпен, като за целта хотелите останаха отворени дори когато нищо друго не работеше. Нещо повече – близо половината от въобще планиращите някакво пътуване или почивка в чужбина в едните месеци, биха го отложили, ако ситуацията не се промени видимо, но за онези, планирали почивка у нас, дялът е по-малък, една трета.

Covid почивка

1.5 милиона българи възнамеряват да отидат да посетят Черноморието това лято. Близо милион пък планират планина. Над 300 хиляди ще предпочетат спа туризъм. Около 200 хиляди – екскурзии сред природни и културни забележителности и т.н. Самото почиване обаче също се е променило – ако преди хората често пътуваха в големи компании, сегаизолираните форми на туризъм стават и по-предпочитани. Заради това 73% пък биха предпочели пътуване за почивка само с кола.  63% пък твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. 

Продължава на следващата страница...


Очаква се, че с навлизането на т.н. „covid паспорти“ пътуването ще се облекчи – както вече писахме, наличието на ваксина у нас все още не освобождава пътуващите от задължителната карантина. Това се случва само с представен негативен резултат от PCR тест, което допълнително отказва желаещите да посетят други държави.

Мерките у нас

Междувременно летният туристически сезон у нас ще бъде открит официално на 1 май. От Министерството на туризма информират, че това ще се случи при конкретно разписани правила и мерки в местата за настаняване и хранене, съобразени с противоепидемичните мерки по заповедите на здравния министър. Маските и дистанцията остават задължителни за всички закрити помещения, а пристигане на гостите трябва да не се сместват входящ и изходящ поток, не трябва и да не се допуска струпване на туристи в една зона.  От хотелите са длъжни да да поставят на видно място информационни табели за максималния брой гости, които могат едновременно да отседнат в дадена част от обекта.

В случай на съмнение, че някой от гостите е заразен, той трябва да бъде изолиран в предварително подготвена стая. Обектът не се карантинира, но се спазват препоръките на съответната регионална здравна инспекция, която може да въведе допълнителни ограничения. Осен това трябва да се определи едно лице, а не различни служители, който да се грижи за госта до пристигането на медицинско лице. От бранша отбелязват, че туризмът ще се нормализира напълно, когато повече хора се ваксинират.

 

Парадокс: България поставя ваксинираните под карантина