Общество

Центърът на София се затваря за стари коли от 1 декември

Забраните за най-замърсяващите коли ще е 28 февруари

Центърът на София се затваря за стари коли от 1 декември

Снимка:&nbsp;<a href="https://www.facebook.com/etiuditenasofia" target="_blank">Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia</a>

Между 1 декември и 28 февруари центърът на София вече ще е затворен за най-замърсяващите автомобили - тези със стандарт Евро 1 и Евро 2.  

Между 1 декември и 28 февруари центърът на София вече ще е затворен за най-замърсяващите автомобили - тези със стандарт Евро 1 и Евро 2.

Пълната забрана такива коли да влизат ще важи за т.нар. “Малък ринг” - карето между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Скобелев”, “Опълченска” и “Сливница”.

От този петък в карето не трябва да се допускат бензинови автомобили, произведени преди 1996 г., т.е. навършили са 27 г., и дизели с първа регистрация преди 2002 г.

Центърът на София се затваря за стари коли от 1 декември

В момента през този ринг преминават 171 079 коли на ден, като около 38 хил. от тях са от първа екологична група и още 20 хил. от втора. Регистрираните коли в София са над 867 хил. по данни от миналата година, според експерти вече доближават милион. Отделно десетки хиляди влизат и излизат в столицата.

Наредбата, приета точно преди една година, няма как да се отмени. Но се обмисля гратисен период, обяви кметът Васил Терзиев.  

Как ще регистрират нарушителите и какви са глобите  

Камера ще заснема всяка кола, нейния номер и регистрира.  екостикера и регистрационния номер на колата и по тях ще бъде установяван нарушителят.

Глобите за граждани са от 50 до 500 лева, а юридическите лица -  от 200 до 1000 лв.

Актовете ще бъдат издавани от Столичната община, а не от органите на МВР, защото ще са по Закона за чистотата на атмосферния въздух. Парите от глобите ще се събират от общината и ще влизат в нейния бюджет. На първо време нарушителите няма да се наказват, а само ще бъдат уведомявани, че не спазват забраната. Този подход бе възприет още при одобрението на нискоемисионната зона на сесията на СОС на 15 декември 2022 г.

Забраната не важи за замърсяващите автомобили на граждани, чиято адресна регистрация е в улиците, включени в нискоемисионната зона. Без ограничения могат да пътуват и хората с увреждания. Забраната няма да се прилага и на улиците и булевардите, очертаващи границите на съответния ринг.