Общество

Черна гора узакони еднополовите граждански партньорства

Равенство

Черна гора узакони еднополовите граждански партньорства

Снимка: AP

Черна гора прие закон, който легитимира гражданското партньорство между еднополови двойки. Така страната стана първата в Европа, извън ЕС, и 32-рата в ООН, която узаконява партньорството под някаква форма. Законът бе одобрен в 81-местния парламент, като получи 42 гласа от управляващото мнозинство. Опитът за приемане на закона е втори подред – преди година той бе отхвърлен от властта.

Президентът Мило Джуканович написа в Туитър, че това е "една крачка по-близо до присъединяването към най-развитите световни демокрации. Родени свободни и равни по достойнство и права!". Крачката обаче се оказа изненадваща дори за местните ЛГБТ активисти, които споделят пред Reuters, че не са очаквали такива промени да бъдат приети. Според тях настроенията към ЛГБТ представителите в Черна гора е „традиционно консервативно“ и дори враждебно. Политически анализатори считат решението за дипломатическа стъпка към членството на държавата в ЕС, тъй като в момента между тях се водят преговори за присъединяването на балканската страна. "Страхотна стъпка в правилната посока за обществото, неговата демократична зрялост и интеграционни процеси. В Черна гора няма място за дискриминация, основана на сексуалната ориентация", допълни в Туитър премиерът Душко Маркович.

Черногорската организация LGBT Forum определи случващото се като „историческо за човешките права в страната“, но осъзнава, че дори и узаконени, еднополовите връзки в Черна гора ще продължат да бъдат предизвикателство. Според местно проучване през 2013 г. 70% от черногорците възприемаха хомосексуализма като заболяване. Тогава в държавата се проведе първият гей парад, който бе съпроводен с множество физически сблъсъци и сцени на насилие.

Три сръбски лесбийски двойки започнаха съдебни дела миналата година, като оспориха липсата на еднополовите граждански партньорства в страната. В отговор Сръбската православна църква в Черна гора започна кампания срещу хомосексуализма, подкрепена от консервативни партии от опозицията и проруски сдружения. Според тях промените в закона разрушават концепцията за традиционното семейство и оскверняват християнските ценности. По време на обсъждането в парламента опозиционен депутат дори определи еднополовите партньори като „световни сатанисти“.

 

Къде отиват „децата на дъгата“, когато няма Прайд?