Общество

„Чернобил“ със 7 награди БАФТА за телевизионно майсторство

И може да получи и още

„Чернобил“ със 7 награди БАФТА за телевизионно майсторство

Снимка: HBO

Минисериалът "Чернобил" получи седем награди за телевизионно майсторство на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА). Те бяха обявени на онлайн церемония, първата част от която беше излъчена в YouTube и в профилите на Академията в социалните мрежи на 17 юли, а втората ще бъде на 31 юли, когато ще разберем и кои са носителите на останалите награди.

Продукцията на HBO бе номинирана в общо 14 категории, а награди получиха режисьорът Йохан Ренк, композиторката, създала оригиналната музика за сериала Хилдур Гуднадотир, художничката на костюмите Одил Дикс-Миро. "Чернобил" получи признание и за операторска работа и осветление, за сценография и за звук и монтаж. Сериалът за аварията в атомната електроцентрала е номиниран и в още три категории за телевизионните награди – за най-добър минисериал, за най-добър актьор в главна роля (Джаред Харис в ролята на акад. Валерий Легасов), за най-добра второстепенна роля (Стелан Скарсгард в ролята на Борис Щербин).

Вижте още...


Друг  сериал на HBO – “Тъмните му материи“ спечели награда за специални визуални и графични ефекти. Фентъзи сериите са вдъхновени от едноименната трилогия, която се състои от книгите „Северно сияние“, „Острият кинжал“ и „Кехлибареният далекоглед“. Главната героиня в историята е малката Лира, която тръгва да търси свой изгубен приятел и случайно разкрива ужасяващ организиран заговор за крадене на деца.

И още...


Лоз Шиаво бе наградена за грим и прическа за работата си в сериала на Netflix „Остри козирки“. Той се развива през 20-те години на миналия век в Бирмингам, непосредствено след края на Първата световна война, когато ирландска банда се бори за надмощие в гангстерския свят на Великобритания.

Вижте още...


Награда от БАФТА получи и Артър Кери за режисьорската си работа по документалната поредица „Последните двама оцелели“ на BBC2. Кери разказва за последните две оцелели жертви на Холокоста, които в момента живеят във Великобритания.

Вижте още...


Наградата за дебют спечели сценаристката Аслинг за сериала This Way Up, където играе и главната роля. В него тя е млада необвързана католичка, която получава нервен срив и животът й се преобръща.

 

5 музикални филма, които трябва да гледате