Общество

Covid тренд: Все повече хора се местят на село

Радикална промяна

Covid тренд: Все повече хора се местят на село

Снимка: free-photos/Pixabay

"Светът е едно глобално село!"– думите на кандаския философ Маршал Маклуън придобиха съвсем ново значение през последната година. Коронавирусът преобърна целия свят и ни принуди да променим изцяло начина си на живот. Всяка една от световните икономики понесе тежки загуби и милиони загубиха работата си и все още се опитват да си стъпят на краката. Мнозина обаче решиха да излязат извън зоната си на комфорт – все повече млади и трудоспособни хора напускат големите градове и се местят да живеят на село. Явлението се наблюдава в глобален аспект, а Covid-19 само ускори процеса. В търсене на спокойствие, уют и свобода, хиляди избягаха в провинцията.

Вече сме ви разказвали, че в Италия можете да си купите къща само за един долар. През последните години няколко села на Апенинския полуостров предлагат къщи на символичната цена, други пък плащат на бъдещите си жители хиляди долари само за да заживеят в тяхното село. Целта на местната управа е да стимулира заселването в позабравените кътчета на Италия, а в контекста на пандемията офертата стана все по-популярна, като през миналата година семейства от цял свят са се преселили в почти необитаеми италиански селца. По-голямата част от тях работят от вкъщи, така че местоположението за тях няма значение, стига да имат достъп до интернет.

През декември тенденцията стана все по-очевидна – според Euronews Cоvid-19 принуждава много италианци с опция за home office да търсят по-спокоен и устойчив начин на живот. Такава е историята на семейство Бираги – двойка италианци, които живеят в Милано от 40 години, но тази година решават да се преместят в малко планинско селце. Те разказват пред Euronews, че пандемията е една от основните причини, поради които традиционният град, какъвто го познаваме, неизбежно ще се промени. Според тях големите градове ще се разширяват все повече, защото жителите им ще бягат от централните натоварени квартали, за да търсят спокойствието на покрайнините...

Прочетете повече на следващата страница... 


Междувременно през последните седмици в социалните мрежи набраха популярност снимки от Венеция и Рим, които са заприличали на призрачни градове – по улиците почти няма хора, туристическите обекти са празни. Венеция отмени ежегодния си фестивал, който обикновено събира посетители от целия свят. Все пак празните италиански улици се оказаха изкушаващи за холивудски режисьори, които вече организират снимки там.

Обезлюдяване на мегаполисите е отчетено и във Великобритания, където все повече жители на града се местят в провинцията, за да имат по-чист въздух, да си позволят по-големи имоти и да продължат да работят от вкъщи. „Още през април забелязахме промяна на пазара – все повече хора, живеещи в градове, се интересуваха как да напуснат града. Тенденцията продължава“, коментира  брокерът Майлс Шипсайд  пред списание You. „Изкушението за нов начин на живот, който е по-тих, има изобилие от красива природа и повече открито пространство, доведе до това повече жители на града да стават жители на селските райони.“

The Guardian разказва историята на 65-годишната Деби Гулд, прекарала целия си живот в Лондон. Работи като гримьор и никога не си е представяла, че ще живее на друго място. Но всичко това се променя с Covid-19. Локдаунът оставя хиляди без работа, което пък повишава броя на престъпленията – Деби разказва как след първия локдаун къщата на съседите й е разбита и ограбена, няколко дни по-късно са откраднати колела от тяхната улица, а накрая изчезва и нейната каравана. „Изведнъж започнах да изпитвам страх и клаустрофобия“, споделя тя. Затова решава да се премести на място, където дори не се налага да заключваш входната врата – Норфолк, само на 100 км от родния й Лондон.

Според британския сайт Countryliving.com запитванията за закупуване на жилище в село са скочили със 126% през юни и юли 2020 в сравнение със същия период от 2019 г. Те са предимно от жители на Ливърпул, Единбург, Бирмингам и Лондон. Основната причина е именно търсенето на по-спокоен и бавен живот. Нещо повече – пред BBC специалист в сферата на имотите дори определя случващото се като „тренд“.

Трендът е обхванал и Германия... Прочетете още на следващата страница


Трендът е обхванал и Германия – още през лятото няколко села в Алпите сигнализираха, че изпитват затруднение да се справят с наплива на германци, прииждащи в провинцията в опит да избягат от града, вируса и забързания начин на живот. Сайтът Thelocal.de разказва как пред селата има километрични опашки от автомобили, които замърсяват околната среда и опорочават девствената природа в околността на Бавария.

Големите градове остават пусти не само в Европа – бягството на село изкуши и хиляди японци. Уморени от часовете пътуване от и до работа, повишения риск от зараза и излишния стрес, все повече хора в Япония заминаха в провинцията, за да постигнат така мечтания балансиран живот между работа и личен живот. Още преди избухването на коронавируса японското правителство, подобно на италианското, изготвяше планове, за да насърчи хората да сменят града със селото и да намалят концентрацията в мегаполисите за сметка на обезлюдените малки населени места.

Коронавирусът промени нещата изцяло“, разказва пред „Дойче веле“ Юно Акамура, който също обмисля да напусне Токио. "Хората вече искат по-добро качество на живот, да са близо до плаж или планина, да имат място за придвижване. И когато вземете предвид цената на недвижимите имоти в Токио, изнасянето има още по-голям смисъл."

Covid-19 наистина бе голямо предизвикателство за всяка държава. Но именно в трудните времена си проличава, че независимо откъде идваме, какво работим и как изглеждаме, имаме много повече общи неща, които да ни обединяват. Защото в края на деня всички искаме само едно – спокойствие. И изглежда, че можем да го намерим на село!

 

Ето как Covid-19 променя и приятелския ни кръг