Общество

"Да на семейството, не на джендъра" или защо всички критикуват Полша

Ще реагира ли Европейският съюз?

"Да на семейството, не на джендъра" или защо всички критикуват Полша

Протест срещу оттеглянето на Полша от Истанбулската конвенция, 2020 г.
Снимка: NurPhoto/Getty Images

Правозащитните организации в Полша вдигнаха тревога, след като парламентът се приближи с още една крачка към изтеглянето на страната от Истанбулската конвенция. Договорът от 2011 г., подписан от 45 държави и Европейския съюз, изисква от правителствата да приемат законодателство, преследващо домашното насилие и други форми на насилие над жени

Полският парламент гласува във вторник да изпрати законопроект, наречен "Да на семейството, не на джендъра", за разглеждане от парламентарните комисии. Текстът призовава Полша да се оттегли от Истанбулската конвенция. Това се случва малко след като Турция се оттегли, предизвиквайки международно осъждане и национални протести.

Дясното полско правителство обяви намерението си още миналото лято, като заяви, че конвенцията не зачита религията и популяризира противоречиви идеологии относно пола.

Реакциите

"Парламентът все още може и трябва да отхвърли опасния законопроект, да осигури защита от насилие за всички жени и момичета", каза Хилари Марголис, изследователка на правата на жените в неправителствената организация Human Rights Watch.

Ирен Донадио, старши ръководителка на отдел Стратегия и Партньорства в Европейската мрежа на Международната федерация за планирано родителство (IPPF-EN), заяви пред "Евронюз", че този ход е "много тревожен": "Ние сме изключително, изключително загрижени за събитията в Полша. Смятаме, че това е сериозна заплаха, че защитата от домашно насилие и насилие над жени ще бъде премахната."

"Ние наблюдаваме с опасение опита за замяна на Истанбулската конвенция с друга конвенция за семейните права."

Според правителствени документи, изтекли в Балканската мрежа за разследване (BIRN), властите ще се стремят да заменят конвенцията с нов договор, който ще забрани еднополовите бракове и абортите.

"Така че мога само да кажа, че сме възмутени от последните стъпки, предприети от полския парламент, и се страхуваме за съдбата на жените в Полша", каза още Донадио.

Смъртни заплахи

Гласуването в парламента идва, когато IPPF-EN, Human Rights Watch и CIVICUS публикуват нов доклад, предупреждаващ за ескалиране на смъртните заплахите срещу защитниците на правата на жените в Полша.

"Заплахите с бомби и смърт, насочени към най-малко седем групи в Полша за подкрепа на правата на жените и правото на аборт, са обезпокоителни напомняния за ескалиране на рисковете за защитниците на човешките права на жените", се казва в изявление на неправителствените организации.

Полицията трябва задълбочено да разследва заплахите и да наказва отговорните, категорични са неправителствените организации. Активистите казват, че полските власти не само не успяват систематично да разследват заплахите, но и допринасят за чувството на несигурност, дискредитирайки работата им.

"Вместо да предизвикват гняв срещу онези, които се опитват да отстояват основните права, полските служители трябва да се съсредоточат върху това да направят всичко по силите си, за да защитят жените и правата на жените", каза Аарти Нарзее, изследовател на гражданското пространство в CIVICUS пред "Евронюз".

"Няколко защитници на правата на жените са задържани или са изправени пред, както твърдят, политически мотивирани наказателни обвинения."

Това отбелязват правозащитните групи, които алармират, че техни членове са били преследвани, включително за причиняване на "епидемиологична заплаха", заради участието им в протести, проведени по време на пандемията.

Протестите избухнаха през октомври миналата година, когато Конституционният съд в Полша постанови забрана на абортите и при малформации на плода. Те станаха най-голямото антиправителствено масово движение в Полша от падането на комунизма преди три десетилетия. Решението за забрана на абортите влезе в сила в края на януари, което предизвика нова вълна недоволство.

"ЕС трябва да реагира"

"Това ще създаде драматичен прецедент в Европейския съюз, ако гледаме и не правим нищо", категорична е Донадио.

"ЕС трябва да продължи с присъединяването към Истанбулската конвенция и да защити жените с практики, които са правно обвързващи в целия ЕС", написа в Туитър евродепутатът Ги Верхофщад след гласуването в полския парламент.

Напрежението между Варшава и Брюксел ескалира през последните години заради ходове, за които се смята, че подкопават независимостта на съдебната система, свободата на медиите и правата на ЛГБТИ хората. В сряда Европейската комисия обяви, че сезира Върховния съд на ЕС заради дългогодишни опасения относно зачитането на върховенството на закона и независимостта на съдиите на Върховния съд на Полша.

Изпълнителната комисия на блока заяви, че ще поиска от Съда на Европейските общности да разпореди временни мерки, докато не бъде постановено окончателно решение по делото, "за да се предотврати влошаването на сериозна и непоправима вреда, нанесена на съдебната независимост и правния ред на ЕС".

За Донадио ЕС трябва да отиде още по-далеч и да обмисли използването на член 7 срещу Полша заради неспособността й да отстоява правата на жените. Член 7 е процедура за спиране на определени права на държава-членка на ЕС, когато съществува "явен риск" от нарушаване на основните ценности на блока.

 

Домашното насилие в България през погледа на немска журналистка