Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Да си хубав, не е лесно

Да си хубав, не е лесно
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Изглежда, че хубавите мъже имат проблем. Според сп. „GQ“, което се позовава на изследване, на красавците не им е лесно в живота. Другите мъже, особено ако са им началници, се чувстват застрашени и така хора с визията на Райън Гослинг си остават по ниските нива на йерархията.

На база четири експеримента в два офиса се е достигнало до извода, че когато мъже назначават мъже на работа, решенията им са по-скоро негативни спрямо физически по-атрактивните кандидати. При жените е обратното – колкото са по-красиви и секси, толкова са по-желани по съвещания на ръководството.

„Началниците са повлияни от стереотипи и взимат решения за назначения, които обслужват собствения им интерес, така че организациите могат и да не получат най-компетентните кандидати.“, казва проф. Сън Йънг Лий от университета в Мериленд. „С все повече компании, въвличащи служители в процеса на подбор, е важно на този аргумент да се обърне внимание. Осъзнаването, че назначението може да е повлияно от потенциални работни взаимоотношения и стереотипни тенденции, може да помогне на организациите да подобрят процеса на подбор.“

Тоест не са само шефовете, които искат да си подобрят шансовете на коледното парти на фирмата, елиминирайки предварително конкуренцията. Стереотипите са истински, опасен и вероятно неизбежен проблем, който повлиява негативно върху различни групи хора, включително и върху красивите мъже. Не може да се разчита на обективност, когато се катери човек по корпоративната стълбица.

Изглежда, че и в Холивуд положението не е розово. Например актьорът Роб Лоу също е споделял, че хубостта му по-скоро му пречи в кариерата. Хм.

 

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.