Общество

Да си отворим очите за жертвите на насилие и престъпления

Да се изправим пред реалността заедно!

А вие можете ли да разпознаете жертвите на насилие? Знаете ли как бихте могли да им помогнете? Това са въпроси, които ние - Момичетата от града си задаваме често в желанието си да можем да обхванем пълноценно така важната тема за насилието, която за нас е кауза и мисия  и с която ежедневно се стараем да се ангажираме и в групата „Не си сама - Заедно срещу Насилието“.

С интересно предизвикателство, вдъхновено от пърформанс на Марина Абрамович, от Генерална дирекция "Правосъдие и потребители" (DG JUST) на Европейската комисия откриват съвместна кампания насочена към повишаване на информираността относно жертвите на насилие и престъпления в България. 

За да поставят важността на грижата за жертвите на престъпления във фокуса на общественото внимание, популярни личности като Мила Роберт, Евелина Чоева и Емил Конрад ще участват в предизвикателството "Ще си отваряш ли очите?". Участниците ще бъдат предизвикани да седнат на една маса и да се гледат в очите без да мигат. 

Лицата им ще бъдат заснети и показани на голям екран - в израз на тяхното обещание да държат очите си отворени за жертвите на престъпления!

Събитието ще се проведе на 21 януари, събота, от 12.00 до 15.00 ч. в Сердика Център, ниво -1 (пред "Хиполенд").

Нека си обещаем, че всички заедно ще си отваряме очите, за да разпознаем жертвите на насилие, и да им помогнем да упражнят правата си!  

Защото те са около нас - жертви на ксенофобия, ЛГБТИ-фобия, насилие, основано на пола, насилие срещу деца и други видове насилие.

Както събитието, така и кампанията подчертават необходимостта да се изправим пред реалността на насилието и престъпленията в България. Тя има за цел да привлече вниманието към жертвите и да гарантира, че техните лични истории няма да бъдат само част от статистиката.

Повече информация можете да откриете на официалния сайт на кампанията.

#EyesOpen