Общество

Даниел Митов, който бе обявил ГЕРБ за безразборна група хора

Първият избор на Борисов за премиер

Даниел Митов, който бе обявил ГЕРБ за безразборна група хора

Снимка: Facebook/MitovDani

Въпреки че Бойко Борисов се самоопредели като най-подготвен за поста, предложението му за премиер на България е друго. Може би защото е ясно, че няма да "мине", а може би, за да спечели време - нещо, което явно е основна грижа на лидерите на партиите, получили най-много гласове при изборите на 4 април.

"По-подготвен от мен няма. Много хора държат аз да съм министър-председател, но винаги съм считал, че обединението прави силата. Считам, че не е редно и аз като Радев да тръгна да разделям нацията на две. Ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска, натовска ориентация", така отговори Борисов вчера на въпроса той ли ще е предложението на ГЕРБ за следващ премиер на страната.

По-късно стана ясно, че става дума за бившия външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Даниел Митов.

Предложението бе оповестено с жива връзка по Фейсбук. Решението Борисов взел еднолично, тъй като Митов имал най-много опит и успехи. Той не е нова фигура в българския политически живот. Преминава през няколко формации. Участва и в изпълнителната власт - и като служебен, и като редови министър.

Много е любопитно едно негово интервю, дадено преди 13 години и половина, но нека първо се запознаем с биографията му.

Кой е Даниел Митов?

Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в София. Завършва "Политология" в Софийския университет, а след това специализира "Политически умения" в Центъра за продължаващо обучение на Нов Български университет. От 2006 г. до 2010 г. е изпълнителен директор на фондация "Демокрация". 

Политическата си кариера започва в "Демократи за силна България" (ДСБ), където се издига до заместник-председател на партията. Минава и през Движение "България на гражданите" - българската центристко-дясна партия, член на Европейската народна партия, основана от бившия еврокомисар Меглена Кунева.

Същевременно Митов се отдава на външнополитическа кариера в мисията на Националния демократически институт на САЩ в Ирак. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на института в Брюксел. След неуспеха на политическия проект на Кунева той работи в мисии в Либия, Конго, Украйна, Йемен и Тунис. 

През 2014 г. Даниел Митов е назначен за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев.

Остава дипломат №1 и във втория кабинет на Бойко Борисов.   

През последните години Митов имаше общо и със съдебната система. Той бе даден на съд заради сключени договори за самолетни билети. В крайна сметка прокуратурата не успя да докаже престъпление по служба и през април миналата година избраникът на Борисов беше оправдан.

На последните парламентарни избори Митов е избран за депутат в 45-ото Народно събрание от ГЕРБ, след като междувременно стана член на партията.

Последният му "успех" е номинацията за премиер от страна на Бойко Борисов. Невинаги обаче двамата са били на една вълна.

Забравените позиции на Митов 

През октомври 2007 г. на сайта на ДСБ е публикувано много любопитно интервю с настоящия избраник на Борисов. Думите му са достатъчно красноречиви, затова ги представяме едно към едно:

"ГЕРБ не е дясна партия. Целта на Бойко Борисов е тази, която навремето си постави Симеон Сакскобургготски през 2005 г., да подмени автентичната десница. Ако успее, ще направи това, което стори НДСВ. Ще "открадне" част от избирателите демократи и ще ги "подари" на БСП и ДПС. 

ГЕРБ е тръгнала да копира създаването на НДСВ.

Безразборна и аморфна група от хора, очакващи по някакъв начин да влязат във властта.

Борисов се хвалеше с това, че хора от БСП се „вливат“ в редиците на ГЕРБ. Нима една дясна по същността си партия би била привлекателна за леви хора? Това, че си казал няколко думи срещу Станишев, не те прави десен.

В българския исторически контекст десницата трябва да е антикомунистическа. Борисов е бил член на комунистическата партия, а през 1990 г. е напуснал деполитизиращото се МВР с аргумента, че не иска да изостави БКП. През 90-те години ролята на десницата беше да отстоява ценностите на демокрацията.

По това време Бойко Борисов беше бодигард на Тодор Живков.

И не на последно място десницата е длъжна да знае истината за миналото. По този повод Борисов се отличи с това, че освети с прожектори паметника на съветската армия, очевидно смятайки го за някаква голяма ценност. Ако мавзолеят не беше разрушен, щеше да освети и него."

Как е настъпила тази толкова съществена трансформация във вижданията на Дани Митов? Отговор намираме в същото негово интервю от 2007 г.:

"Ако някой ви каже, че в политиката нещо е невъзможно, значи ви лъже."

 

 

Новите депутати в "старата" сграда - каква е символиката?