Общество

Дания и Нова Зеландия отказват следващото поколение от цигарите

Дания изготви план да стане първата страна в Европа, която забранява тютюнопушенето за бъдещите поколения, с политика, която ще попречи на всеки, роден през или след 2010 г., да купува законно цигари или други никотинови продукти, като например устройства за вейпинг.

Дания и Нова Зеландия отказват следващото поколение от цигарите

снимка: HansMartinPaul/ Pixabay

Дания изготви план да стане първата страна в Европа, която забранява тютюнопушенето за бъдещите поколения с политика, която ще попречи на всеки, роден през или след 2010 г., да купува законно цигари или други никотинови продукти, като например устройства за вейпинг.

„Надеждата ни е, че всички хора, родени през 2010 г. и по-късно, никога няма да посегнат към цигарите и да използват продукти на базата на никотин“, каза здравният министър Магнус Хойнике.

„Ако е необходимо, ние сме готови да забраним продажбата на тези продукти това поколение чрез постепенно повишаване на възрастовата граница“, допълни още той.

Изискването в момента там е да си навършил 18 години, за да можеш да си купиш цигари. Според здравното министерство около 31% от 15-29-годишните пушат. Неслучайно пушенето се определя като основната причина за рак (13 600 смъртни случая годишно) в скандинавската страна, в която живеят 5,8 милиона души.

Проучване, поръчано от Датското общество за борба с рака, показва, че 64% от анкетираните са в подкрепа на плана на датското правителство, информират от „Гардиън“.

Планът на Дания е по примера на Нова Зеландия, за която ви разказахме в края на миналата година. Страната обяви новаторски план за забрана на продажбата на тютюн чрез постепенно повишаване на възрастовата граница от 2027 г. Други мерки включват намаляване на количеството никотин в тютюневите изделия до много ниски нива, редуциране на магазините, където цигарите се продават, както и увеличаване на финансирането за услуги за пристрастяване. Нова Зеландия е страната, която непрекъснато вдига цената на цигарите и с днешна дата тя е една от най-високите в света.

В Дания обаче не се ограничават единствено до ограничението на цигарите. Социалдемократите планират да намалят консумацията на алкохол сред младежите. Това ще се случи чрез увеличаване на законната възраст за покупка на напитки, съдържащи по-малко от 16,5% алкохол от 16 на 18 години.

Меджувременно в САЩ също прилагат известни рестрикции. Гигантът в търговията на дребно „Уолмарт“ спира да продава цигари в някои от магазините си в Калифорния, Флорида, Арканзъс и Ню Мексико. Освен това в магазините им преустановиха продажбата на електронни цигари и вдигнаха минималната възраст за покупка на тютюн на 21 години. 

Изпреварихме гърците: Пушим най-много цигари в ЕС