Общество

Дайте час почивка на планетата днес!

Изгасете осветлението днес само за час - да подарим природа. За нашето бъдеще!

Дайте час почивка на планетата днес!

Снимка: Pixabayи /NickyPe / изображение, генерирано от AI

За 18-и пореден път милиони хора по света ще отбележат най-голямата инициатива за опазването на планетата - Часът на Земята, и ще изгасят светлините в домовете си от 20.30 до 21.30 ч.! За да изразят съпричастност с каузата, посветена посветена на опазването на нашия общ дом – планетата Земя.  

Природозащитната организация WWF отново призовава за живот в хармония с природата. Фокусът на кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“ е върху неразривната връзка между хората и околната среда, която хилядолетия наред поддържа развитието на човешките цивилизации. 

В "Часът на Земята" знакови здания като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други ще изгасят светлините, за да насърчат правителствата, бизнеса и всички нас да дадем своя принос към изграждането на устойчиво общо бъдеще.  

 Ето няколко идеи как всеки да стане част от #BiggestHourForEarth: 

Ако сте в София - посетете благотворителните прожекции в подкрепа на мечета сираци

Тази година за първи път у нас денят ще бъде отбелязан с  две благотворителни кинопрожекции. WWF и Cinema City ви канят да се насладите на хитовата анимация „Кунг-фу панда 4“, чиято премиера беше преди броени дни. Първата прожекция ще бъде в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11:00 ч., а втората –  в зала 7 на Cinema City Мол София от 13:30 ч. 

Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF в подкрепа на работата им по спасяване на още мечета сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома.

Поръчайте онлайн книга за природата 

Подкрепете Часът на Земята, като поръчате онлайн книга за природата или колекционерска WWF играчка от специалната селекция на Orange center. Приходите от продажбите на артикулите  отидат за каузата на WWF. 

Изгасете светлините у дома - слушайте "Концерт на свещи с Остава" 

Изгасете светлините у дома точно в 20:30 ч., събота. В 60-те минути, в които всички съпричастни към проблемите на природата по света ще изключат осветлението в домовете си, БГ Радио по традиция ще излъчи акустични изпълнения на български изпълнители. Първият концерт на свещи прозвуча през 2009 г. А тази година ще слушаме Остава!

Споделете този момент – с най-близките или със света, като публикувате снимка или видео, с които можете да вдъхновите още някой да се присъедини към каузата.   

Ако сте навън - разходете се в центъра на своя град

България не остава към Часът на Земята. Редица светофари в центъра на София ще светят със зелени сърца, а по традиция емблематични софийски сгради ще ще изгасят или намалят осветлението си между 20:30 ч. и 21:30 ч. Сред тях са Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народният театър „Иван Вазов“, Археологическият музей, статуята „Св. София“, Националната и Градската художествени галерии, паметника на Цар Освободител на площад „Народно събрание“.

И още: Паметник на Васил Левски, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Боянската Църква, сградите в т.нар. Триъгълник на властта или Ларгото, , храмовете "Св. Неделя", „Св. Седмочисленици” и Храм „Св. Георги Чудотворец”. 

Една възможност за страхотни нощни снимки! 

Все пак е събота... 

Ако сте в София можете да се разходите и до Бар Петък за едно питие за Часа на Земята. Светлините ще са приглушени, а  част от приходите ще бъдат дарение за WWF. 

Изгасете осветлението в домовете си за час довечера, за да покажем заедно какво влияние върху голямата планета могат да имат малките постъпки. Да подарим природа. За нашето бъдеще!