Общество

"Децата на Чернобил": имат ли генетични мутации

35 години след аварията в АЕЦ "Владимир Илич Ленин"

"Децата на Чернобил": имат ли генетични мутации

Снимки: Pixabay

Аварията в АЕЦ "Владимир Илич Ленин" в Чернобил се случи на 26 април 1986 г. в блок номер 4 на атомната електроцентрала близо до украинския град Припят. Оттогава името на града е нарицателно за радиация, мутации, увреждания, съществува дори изразът "чернобилче". 

35 години по-късно ново проучване, публикувано в списание "Science", разкрива, че децата, чиито родители са били изложени на радиация след ядрената катастрофа в Чернобил, нямат мутации над нормата. Изследователите съобщават за

"липса на трансгенерационни ефекти” на радиационното излагане от взрива.

Експертите анализирали включително геноми на деца от родители, изложени на йонизиращо лъчение след инцидента.

"Внимание! Внимание!"

Експлозията, покрила с радиация западната част на Съветски съюз и Европа, води до най-голямата екологична катастрофа в историята и най-голямата ядрена досега. При взрива 97% от ядреното гориво е изхвърлено във въздуха.

Адският огън изригнал с гигантски облаци радиоактивни отпадъци, които навлезли в белите дробове на хората, достигнали до домове, ниви и пасища и проникнали в запасите на местните. Млякото, саламът и яйцата са станали, по думите на един ядрен инженер, "радиоактивен страничен продукт".

Пряко засегнати от аварията са повече от 2 млн. души, а стотици са починалите.

След инцидента са били евакуирани над 100 000 души и е била създадена зона за отчуждение, или т. нар. забранена зона  в радиус от 32 км от централата, която съществува и до днес. Най-силно засегнатите от радиацията зона били са разделени на четири. 

В "зоната за отчуждение", към която спадат градовете Чернобил и Припят, местното население е подлежало на задължителна евакуация. Следват "зона за преселване", където замърсяването също е значително, "зона на пребиваване с право на преселван"е и "зона на пребиваване с преференциален социално-икономически статус".

"Чернобилчета"

Надявайки се да разберат по-добре ефекта от радиационното облъчване, учени от Националния институт по рака на САЩ в Мериленд изследват 130 деца, родени от 105 двойки, в които поне един родител е бил изложен на радиация.

Екипът, воден от Мередит Йейгър, проверил геномите на децата, заченати и родени след инцидента – между 1987 и 2002 г. , и не е открил нарастване на нови генетични мутации при изследваните.

Всеки родител е проучен за излагане на йонизиращо лъчение и всички са имали различни дози радиация.

Изследователите са проверили геномите на децата за увеличаване на наследствените генетични промени, известни като de novo мутации. Тези промени случайно възникват в сперматозоидите и яйцеклетките и въпреки че не се наблюдават в геномите на възрастните, могат да бъдат предадени на децата им.

Има и още...


Екипът не е открил доказателства за увеличаване на броя на тези мутации при деца, родени между 46 седмици и 15 години след инцидента, в сравнение с по-широката популация. Учените отбелязват, че характеристиките на de novo мутациите, открити при децата, са подобни на тези в общото население.

Откритията показват, че излагането на йонизиращо лъчение е имало минимално въздействие върху здравето на следващото поколение.

"Считаме тези резултати за много успокояващи и за хората, които са живели във Фукушима по време на инцидента през 2011 г.", заяви Стивън Дж. Чанок, директор на Отдела за епидемиология и генетика в Мериленд.

Радиационните дози в Япония са били по-ниски от тези в Чернобил.

Професорът по молекулярна патология Гери Томас заяви пред CNN, че изследването "използва съвременни технологии, за да отговори на въпроса:

"Ако съм изложен на по-високи от нормалните нива на радиация и след това имам деца, те ще бъдат ли засегнати от моето излагане?" Отговорът от това проучване е отрицателен – няма доказателства, че излагането на радиация на родител води до дефекти на нивото на ДНК при детето", категоричен е Томас.

Нивата на радиация все още са по-високи от нормалното в района и властите казват, че може да отнеме до 24 000 години, за да живеят хората безопасно в региона. Туроператорите твърдят, че няма рискове за здравето при краткосрочни посещения и прелитането над района също е безопасно.

През 2016 г. Украйна монтира уникален саркофаг над гръмналия четвърти ядрен реактор в Чернобил, за да гарантира безопасността на европейците и техните бъдещи поколения. Извисяваща се на височина от 108 метра, конструкцията е по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк, докато нейното тегло, възлизащо на 36 хил. тона, е три пъти по-голямо от това на Айфеловата кула в Париж. 

 

15 факта за Чернобил, които може би не знаете