Общество

Ден на (излъгания) глупак и как се отбелязва в Европа

Честит 1 април!

Ден на (излъгания) глупак и как се отбелязва в Европа

April Fool's Day prank by Marco Verch

Снимка: Flickr/@ Marco Verch

Честит първи април - наричан още Ден на глупаците - който се празнува в много европейски страни на 1 април!

Днес официално е "разрешено" да се подвеждаме своите партньеори, приятели, семейства и колеги, докато се опитваме да ги накараме да повярват в най-странните неща. Шега, лъжа и измама без последствия. 

И така - днес любителите на шегата се радват, а онези, които не обичат глупостите... Е, трябва да го преживеят!

Откога се отбелязва 

Произходът на Деня на шегата е спорен, отбелязва Euronews.

Някога във Франция Нова година се празнувала на 1 април - до 1564 г., когато крал Шарл ІХ въвежда официално новия Григориански календар на мястото на Юлианския, като в същото време измества и Нова година на 1 януари. Разбира се, не всички били съгласни с нововъведението и някои продължили да празнуват на 1 април, поради което им се подигравали и ги наричали "априлски глупаци" (изразът е преминал и в английския език).

В популярната традиция и във Франция, както и в България, рибата се явява нещо като олицетворение на глупостта и наивитета (оттам са нашите изрази "лапнишаран", "да се хванеш на въдицата", "да лапнеш мухата", "да се хванеш като риба"). Във Франция обаче поздравленията за Деня на (излъгания) глупак създават весела традиция, която включва и размяна на честитки с рибешки сюжет, много подобни на английските "валентинки" за Деня на влюбените. 

Историците свързват 1 април и с празника  „Хилария” („радостно“ на латински) в древен Рим – той включва  игри, а обикновени хора се маскират като благородници без никакви последствия.  

Пролетният „Празник на глупаците” е средновековна традиция в много европейски култури, включваща основно карнавал, отново с цел безнаказани шеги с по-висшите класи.  „Реваншът” на благородниците е отбелязан в първото документирано споменаване на Деня на глупостта в хумористична фламандска поема от 1561 г., която описва как благородник разиграва своя слуга, възлагайки му безсмислени задачи, като в края на всяко „задание”, се извинява, че се е пошегувал. 

Информация за Деня на глупостта дава и статия на първа страница в лондонски вестник от 2 април 1698 г., която гласи: „Вчера няколко души бяха изпратени до Тауър, за да наблюдават къпането на лъвовете“. Макар че подобен ритуал в съществуващата тогава зоологическа градина в лондонската кула никога не е бил извършван, тази шега се повтаря до средата на ХIХ век. 

Други посочиха, че фестивалът Холи в Индия, който също се провежда през март, може да бъде източникът на деня. Известен като Фестивал на цветовете, годишният повод има за цел да почете пристигането на пролетта и индуисткия бог Кришна чрез храна, танци и хвърляне на боя на прах.

Има и предположения, че празникът е свързан с пролетното равноденствие, защото хората започват да се заблуждават от внезапните промени във времето

Как се отбелязва 1 април в различните страни 

Във Франция, Белгия, Италия и френскоезичните райони на Швейцария залепват хартиена риба върху гърбовете на възможно най-много хора, без да бъдат забелязани, със силни викове „Poisson d'Avril” / „Pesce d'Aprile” („Априлска риба!“).  В Англия шегите са разрешени до обяд, след което по етикет трябва да признаете какво сте направили. Всеки, който продължи с шегите и следобед се обявява официално за априлски глупак. 

Два дни продължава празника в Шотландия. Първият е Gowkie Day – денят на кукувицата, която е символ на глупака. Според някои това е свързано с осмиването на рогоносците. Традицията на втория ден – Tailie Day – е да се окачи незабелязано живописна опашка на съответното място на набелязаната жертва. В Ирландия традицията е да се възлагат глупави задачи – изпращат някого с писмо на адрес, там го прочитат и го препращат на следващ адрес и т.н.,  текстът на писмото е: „Изпратете глупака при някой друг“. Глупакът е пощальонът.

В Холандия стрелят с прашка по съседите, като използват херинга. За германците 1 април е свързан с разказване на на възмутителна, но безобидна история, която е измислена, за да заблуди другите -  Aprilscherz. 

В Гърция се казва, че успешната измама на някого на този ден носи на шегаджия късмет за цялата година. 

Испания и Португалия отбелязват деня на шегата на различни дати. Португалците празнуват в неделята и понеделника преди Великия пост. На този ден хората хвърлят брашно върху минувачи. Испанците си правят номера на 28 декември – това е Денят на светите невинни, когато никой не може за действията си.