Общество

Денят на "слънчевите деца" – да сложим край на стереотипите

21 март е Международният ден на хората със Синдром на Даун

Денят на "слънчевите деца" – да сложим край на стереотипите

Снимка: Pexels / Kampus Production

Наричат ги “слънчевите деца” – те са усмихнати, любвеобилни, излъчват светлина и са родени с една хромозома повече.  Всяка година 1 от 700 деца по света се ражда със Синдром на Даун и това е една от най-честите генетични аномалии. 

По-важното обаче е, че те могат за развият пълния си потенциал, ако им се даде възможност и в зависимост от проявлението на Синдрома на Даун – да се интегрират, да учат и да се развиват, да бъдат активни и пълноправни членове на обществото, да имат семейства и да работят. Едно от най-важните и значими предизвикателства пред на хората със Синдром на Даун, както и пред всички със специални нужди и именно активното им социализиране и включване в пазара на труда.  

21 март е Международният ден на хората със Синдром на Даун. Денят – 21-о число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че Синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка и носи името  на откривателя си - британския лекар Джон Даун, който я описва през 1866 г.

Мотото на деня за 2024 г. е : "Край на стереотипите". За хората със Синдром на Даун стереотипите могат да попречат те да бъдат третирани като останалите хора и да не получат възможност да развият целия си потенциал, а те могат да постигнат всичко - като Нао, която дефилира в Париж

 

Припомняме ви и тази специална за нас, Момичетата от града, кампания - разгледайте галерията!