Общество

Депутати срещу Covid паспортите: Това е дискриминация!

Разделение в британския парламент

Депутати срещу Covid паспортите: Това е дискриминация!

Снимка: geralt/Pixabay

Група британски депутати започва мащабна кампания срещу въвеждането на т.н. „covid паспорти“, които ще удостоверяват наличието на ваксина срещу коронавирус. Бившият лидер на британските лейбъристи Джереми Корбин и влиятелният консерватор Иън Дънкан Смит са сред повече от 70 депутати в британския парламент, обявили се срещу въвеждането на документа, информира ВВС.

Всяко искане за доказване на статут на ваксинация за достъп до работни места, фирми или услуги би било "разделяне и дискриминация", заяви междупартийната група.  Общото становище на депутатите дойде след като Daily Telegraph съобщи, че се планира поредица от пилотни тестове за паспорти на Covid. Според правителството подчертава, че все още не е взето окончателно решение за въвеждането на подобни сертификати, каквито скоро ще има в ЕС.

По-рано тази седмица премиерът Борис Джонсън посочи, че те биха били полезни и че живеем в свят, в който „със сигурност ще бъдат използвани ваксинационни паспорти“. Сертифицирането може да включва хора, които са ваксинирани, правили са скорошен тест или вече са преболедували, каза премиерът. В момента в Англия проучва дали въвеждането на такива паспорти ще помогне за стабилизиране на икономиката, като това включва посещенията на баровете, както и отварянето на театрите и стадионите.

Но широка коалиция от депутати вече подписа общо становище, което гласи, че "се противопоставя на разделящото и дискриминационно използване на удостоверение за статут на Covid, което ще откаже на хората достъп до общи услуги, бизнес или работа".

Идеята доведе до неочакваното обединяване на заклети политически врагове като Джереми Корбин и Иън Дънкан Смит. А лидерът на либералдемократите Ед Дейвид обвини правителството, че се опитва да наложи „долен авторитаризъм“: "Когато започнем да контролираме правилно този вирус, трябва да започнем да си връщаме свободите. Ваксинационните паспорти ни отвеждат в другата посока“. Сър Греъм Брейди добави: „С високи нива на ваксинация, които защитават уязвимите и правят предаването по-малко вероятно, трябва да се стремим да се върнем към нормалния живот, а не да поставяме постоянни ограничения.“

Организацията Big Brother Watch също подписа документа и публикува доклад, аргументиращ се срещу мярката. Според директора на организацията Силки Карло заяви "ние сме в реална опасност да се превърнем в общество на контролно-пропускателни пунктове, където всички, от биячи до шефове, може да поискат да видят нашите документи. Не можем да позволим на това правителство да създаде двустепенна нация на разделение, дискриминация и несправедливост."

 

Ваксинационният сертификат – не е задължителен, но ще ни е нужен