Общество

Dexit – опозиционното движение за излизане на Германия от ЕС

"Германия. Но нормална"

Dexit – опозиционното движение за излизане на Германия от ЕС

Снимка: Reiseblogger/Pixabay 

Членовете на най-голямата опозиционна партия в Германия гласуваха новия си предизборен манифест. Те са готови да последват примера на Великобритания и да преведат страната си през излизане от Европейския съюз, ако бъдат избрани. Крайнодясната "Алтернатива за Германия" (Alternativ für Deutschland, AfD) ще изгради кампанията си върху отрицание.

Тяхната платформа е насочена антилокдаун, антимиграционна и антиевропейски съюз. Вече е избран и лозунгът на предстоящата кампания, който гласи: "Германия. Но нормална".

Така нареченият Dexit, или политиката за излизане от ЕС, се очерта като план по време на двудневна конференция, чиято цел бе да затвърди стратегията на опозиционната партия преди общите избори в Германия през септември, съобщи "Евронюз".

600 делегати на AfD се срещнаха лично в Дрезден въпреки продължаващата пандемия.

Партията, която изгради своята политика върху противопоставянето на миграционната политика на канцлера Ангела Меркел, използва срещата, за да засили позицията си относно събирането на семействата на бежанци, гласувайки в полза на пълната забрана.

AfD се опитва също да спечели критиците на германската политика срещу коронавируса и хилядите, протестирали срещу мерките за блокиране през последната година. Съпредседателят на партията, Йорг Мьотен, призова за прекратяване на

"тези оргии на забрани, тези затвори, тази лудост от заключването".

Партията отбелязва значителен спад в подкрепата си до около 11% от близо 13% на изборите през 2017 г., когато стана официална парламентарна опозиция.

 

В Германия: пореден локдаун, най-тежкият досега