Общество

Диванът на Ердоган

"Дивангейт"

Диванът на Ердоган

Снимка: Anadolu Agency/Getty Images

"Трима президенти, две кресла, една конфузна фотосесия", така коментира авторитетното издание Politico странната ситуация по време на срещата на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Когато представителите на Европейския съюз пристигнаха за срещата в Анкара, те намериха в залата само две кресла, поставени пред флаговете на Турция и ЕС. Докато Шарл Мишел заемаше мястото редом до Ердоган пред флага на ЕС, за да се снимат, Фон дер Лайен остана права, а от жеста на ръцете й изглеждаше, че поставя въпрос за разположението на местата.

"Аам..", каза тя в явен изблик на недоумение. След това се настани на близкия диван.

Случката предизвика светкавична реакция в европейските медии, а въпросът на всички беше един – това обикновен гаф ли беше, или обмислена и целенасочена демонстрация?

"Дивангейт"

Необичайната ситуация бе наречена от световните медии и потребителите в социалните мрежи "Дивангейт" (Sofagate). Не закъсняха и меметата, разбира се.

 

Когато си вземеш поука

Posted by Lyubomir Sirkov on Thursday, 8 April 2021

По време на самите разговори бе обсъдено как да се възобнови координацията между ЕС и Турция по важни теми като миграцията и разширяването на митническия съюз, отбелязва Politico. Срещата обаче вероятно ще бъде засенчена от конфузния инцидент, който открои няколко силно чувствителни въпроса: от сексизма до ролята на ЕС като силен политически играч, но също така и продължаващата неяснота кой всъщност говори от името на ЕС.

И доколкото екипите на Фон дер Лайен и Мишел дадоха различни трактовки за случилото се, наяве излезе друг проблем – отношенията между двама от лидерите в ЕС и техните институции, пише Politico. На кадрите от вчерашното събитие се вижда, че Шарл Мишел не възразява на разположението на местата.

Той така и не отстъпва мястото си на Фон дер Лайен и не настоява да се донесе трето кресло.

Само часове след случая с дивана, в ЕС се развихри спор за дипломатическия протокол. Според екипа на Шарл Мишел всичко е протекло според протокола, тъй като председателят на Съвета на ЕС е най-високо в дипломатическата йерархия. Но на редовния брифинг на ЕК в сряда главният говорител на Комисията Ерик Мамбер каза, че Урсула фон дер Лайен е трябвало да заеме абсолютно същото място като председателя на Европейския съвет и турския президент.

Шарл Мишел: "Нямам вина"

Мишел беше подложен на тежка атака от целия европейски политически спектър, особено след като една от причините за съвместното посещение беше да се подчертае значението на правата на жените.

В публикация във Фейсбук снощи председателят на Европейския съвет настоява, че снимките от срещата са създали фалшиво впечатление.

Той не се извинява за своите действия, нито предполага, че по някакъв начин е виновен.

"Някои от публикуваните и излъчени кадри създадоха впечатлението, че може да съм бил нечувствителен към тази ситуация. Нищо не е по-далеч от реалността или от дълбоките ми чувства", каза бившият белгийски премиер, пишейки на френски.

Той посочва, че "стриктното тълкуване от турските служби на протоколните правила" е създало притеснителна ситуация – различно, дори унизително отношение към председателката на Европейската комисия. Въпреки това той и Фон дер Лайен са избрали да не влошават положението, правейки публичен инцидент, а да дадат приоритет на същността на дискусията.

Отговорът на Турция

"Разположението на местата за сядане беше направено в съответствие с предложението на ЕС. Точка. Нямаше да разкрием този факт, ако не бяха отправени обвинения срещу Турция", това заяви днес външният министър Мевлют Чавушоглу.

По думите му международният протокол е бил спазен на срещата на турския президент с европейската делегация в Анкара. 

На пресконференция в турската столица с министъра на външните работи на Кувейт Ахмад Насър ал Мухамад ас Сабах турският първи дипломат подчерта, че проведените с гостуващите европейски представители разговори са били "ползотворни и за двете страни".

По повод на възникналите спорове около спазването на протокола на срещата с Ердоган Чавушоглу каза, че са били приложени правилата на международния протокол.

"На срещата в приложения протокол бяха изпълнени исканията и препоръките на ЕС", каза Чавушоглу.

Определеното от много медии като "пренебрежително" отношение дойде в деликатен момент, когато ЕС и Турция се стремят да възстановят връзките си, въпреки опасенията за резултатите на Анкара относно правата на човека, включително защитата на жените


Истанбул напусна Истанбулската конвенция