Общество

Днес е Благовещение - християнският Ден на майката!

Както премине този ден, такава ще бъде цялата година!

На днешния ден християните празнуват Благовещение - деня, в който с маслинено клонче в ръка, небесният вестител Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че ще роди Божия син. "Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените" /Евангелие от Лука, 1:28/.

Младата Мария, която водела скромен начин на живот, приела смирено волята Божия. От този миг насетне неизказана радост изпълвала чистото сърце на девицата от Назарет. А когато нейният Син - Иисус Христос, страдал и умрял на Голготския кръст, тя, както никой друг на тая земя, изживяла ужаса на човешката неправда, за да стане оттогава и завинаги най-усърдна наша застъпница пред Бога.

На този ден народът се прекланя пред светостта на майчинството и пред всички женски качества и добродетели. Благовещение е честван и като Ден на майката.

Истинският ден на майката, според християните, в който в България се почитат майките, чиято закрилница е Св. Богородица, и който беше забравен десетилетия наред след 1944 г. 

Заедно с християнския празник, отбелязваме и фолклорния празник Благовец и „половин Великден”, както е наричан в миналото. Народната мъдрост е въплътила много символика и мистика в този ден. Обичаите и поверията са много разнообразни днес.

Народното поверие гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Заради названието на празника (Благовец - благо, сладко) се смята, че всяка рана зараства на този ден много бързо. Вярва се, че днес и най-силната отрова губи своята сила.

В ранната сутрин домакините премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват. На Благовещение се извършва ритуално пъдене на змиите с викове: „Бягайте змии и гущери, днес е Благовец!

На този ден се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, макар хората да се страхуват от него. То заема важно място в този свят – държи земята да не се разпука. Знае езика на всички останали животни и може да научи човека на тази дарба. Познава всички лековити треви и билки.  На днешния ден се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен - ще оздравее.

Днес хората вярват, че трябва да облечем най-новите си и хубави дрехи, а в джобовете да сложим пари, за да е пълна и годината ни с блага.

5 книги за Исус, които да ни вдъхновят на Възкресение