Общество

Дойде ли краят на хоум офиса

Хоум офисът се оказа удобен за всички, но нещата започват да се променят. Какви са тенденциите и идва ли краят на хоум офис ерата?

Дойде ли краят на хоум офиса

Снимка: Pexels

Пандемията тотално промени действителността, която познавахме, и наложи нов начин на живот, включително и нов начин на работа. И докато преди 3 години не само работодатели, но и служители не можеха да си представят, че е е възможно да имаш "хоум офис" - то днес това е практика, която трайно се наложи.

Хоум офисът се оказа удобен за всички - можем да си позволим да станем по-късно, да не бързаме, да не стоим в задръстване, да не губим време с градския транспорт, да пестим пари от обяд и пътни разходи и най-вече сме ефективни от комфорта на собствения си хол или спалня, дори и в домашно облекло. Не е нужно и да се съобразяваме с особеностите и навиците на колегите, избягваме например ежедневните спорове за климатика, светлината, проветряването, разсейващите разговори между колеги и т.н. За много работодателите тази форма на организация на работата донесе и по-малко конфликти за разрешаване, както и съкращаване на разходите за наем и поддръжка на голям офис на транспортни разходи. 

Според мнозина обаче комуникацията е по-добра, когато служителите са физически на едно място и общуват и споделят идеи непосредствено. Да, технологиите позволяват да се чуваме и виждаме, но живият контакт не може да бъде заменен. В световен мащаб вече започват раздвижване по темата. Технологичния гигант IBM наложи на служителите си ултиматум - да се преместят да живеят близо до офиса, за да могат да го посещават безпроблемно, или да напуснат.

Дойде ли краят на хоум офиса

Същото наложи и американска компания в областта на облачните услуги и бизнес софтуера VMWare. И в двата случая се определя "периметър" от 80 мили (около 50 км), като от Broadcom призоваха всички, които живеят на по-малко от 50 мили от офиса си, да се върнат в него, а от IBM казват, че тези които не се преместят да живеят на такова разстояние от работното си място, просто ще го загубят, пише "Булевард България".

Проучване на Gartner в САЩ установява, че според 60% от служителите, разходите за ходене до офиса надвишават ползите, 67% смятат, че пътуването до работа изисква повече усилия, отколкото преди пандемията, а 73% казват, че е и по-скъпо. В същото проучване се посочва, че 63% от кандидатите са оценили четиридневната работна седмица за същото заплащане като най-доброто ново и иновативно предимство, което би ги привлякло към работа. Въпреки това натискът върху служителите от страна на компаниите става все по-силен. 

В България такъв все още не се наблюдава. След края на пандемията единствено държавните служители бяха задължени да се върнат на работните си места. Частните фирми налагат свои правила и много от тях смятат за по-изгодно да не връщат служителите си в офиса. Причините за това могат да се търсят и в нарасналата инфлация. Възможно е обаче българските работодатели да бъдат повлияни от тенденциите в САЩ и да поискат изцяло връщане на стария модел на работа.

Дойде ли краят на хоум офиса

Мнението на българските служители обаче категорично се противопоставя на това.

64% от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи (3 - 5 дни в седмицата), според проучване на платформата Kaderabotim.bg, озаглавено „Връщане към работа обратно в офиса”. То е проведено паралелно сред 1 207 български служители и 502 работодатели. Допитването дава представа за актуалните тенденции по отношение на дистанционната работа у нас. Според него към момента 58% от българите работят предимно от вкъщи, а 42% – предимно от офиса.

Резултатите показват още, че над 39% от служителите биха си потърсили нова работа, ако работодателят им поиска да се върнат обратно в офиса. 34% биха разговаряли с останалите колеги и биха се опитали да убедят ръководството и отдела „Човешки ресурси“ да променят решението си, а 26,5% биха се върнали в офиса, защото нямат друг избор - отбелязват от Pariteni.bg. Изглежда тази тенденция ще се запази и пред новата година.