Общество

Джасинда от земята на хобитите се превърна в най-ефективния световен лидер

Джасинда Ардърн успешно извежда страната си от кризата с коронавируса

В пика на епидемията от коронавирус светът е влюбен в една 40-годишна жена, за която вече се говори като за явление в политиката. Водещи издания я определят като "най-ефективния световен лидер". Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия, успешно превежда страната си през трудния път в борбата с COVID-19, фокусирайки се върху емпатията и съпреживяването на тревогите на 5 милиона жители на своя остров, любимия си хобитски дом (в Нова Зеландия са снимани филмите от “Властелинът на пръстените”).

От представител на един ендемичен вид овластени хора тя е на път да се превърне в космополит на идеята за разумна политика, близка до сърцата на хората.

Същата тази Ардърн, която плачеше с близките на жертвите на убийствения атентат в Крайсчърч, не се уплаши да сложи забрадка и да вдъхне надежда на мюсюлманите, обект на ксенофобски атаки, опълчи се срещу оръжейното лоби, за да ограничи продажбите на оръжие, обеща да инвестира милиони в програми за психологическа помощ, появи се на общото събрание на ООН с бебе в ръце, на което даде име смесица от ирландски и маорски думи – Неве Те Ароха.

“Дръжте ни отговорни, защото един ден искам да кажа на детето си, че съм си спечелила правото да живея тук. И само вие можете да ми дадете това право.” Това заяви тя на коренните жители на Нова Зеландия от уважение към традициите им. Именно това не казаха хиляди политици по света на своите избиратели в условията на пандемия, без да си дават сметка, че им дължат подобна реплика точно днес, когато те са в плен на страха, изолацията, неизвестността...

С днешна дата за Джасинда Ардърн се говори като за „най-ефективния лидер на планетата“. Дали „ефектът Джасинда“ ще се окаже заразителен? Дано!

Епидемията от коронавирус се превърна именно в тест за политиците по света. За всеки лидер тя е предизвикателство. За всеки лидер тя е стимул за реакция, съобразно стила му на управление. Но и всеки един лидер един ден ще бъде съден за резултатите от този тест. И докато германският канцлер Ангела Меркел се вкопчи в науката и медицината като отговор на заплахата, бразилският й колега Жаир Болсонаро се опита да ги игнорира, американския президент Доналд Тръмп разигра поредния си спектакъл, а българския министър-председател заложи на казармени прийоми и страховити апели, Джасинда Ардърн избра собствен път.

Нейното лидерство се основава на емпатията, заложи на кризата като консолидиращ фактор за общността.

Тя избра да говори ясно, спокойно, уверено, успокояващо, резонирайки в емоционалната амплитуда. И подходът й се оказа верен. Новозеландците й повярваха и почувстваха, че не са сами.

Хората усетиха, че Джасинда не само мисли, моли се за тях, тя е до тях, една от тях“, споделя Хелън Кларк (министър-председател на Нова Зеландия от 1999 до 2008 г.) „Дори и да не разбират понякога защо правителството предприема едно или друго действие, те знаят, че тя пази гърба им. В искрената й емпатия се съдържа огромна доза доверие и извор на увереност, което е градивно само по себе си. Тя е чудесен комуникатор, а в кризисна ситуация като днешната това е от съществено значение.“

Една от иновациите на Ардърн в сферата на комуникациите беше създаването на непрекъснат фейсбук лайв чат, който да има едновременно информативен и емоционално подкрепящ ефект. Тази енергична и млада дама не отиде на фризьор, преди да оповести обявяването на карантина в страната, а облечена със стара тениска се показа пред гласоподавателите си и ги успокои, че животът продължава – ето тя самата току-що е приспала дъщеря си. Тя избра за лексиката си адекватни метафори като „живот в балон", който няма дълго да продължи, но и няма да е лишен от съдържание, помоли хората да останат по домовете си, защото е неприятно, ако закъсаш с колата на пътя, обясни на родителите, че децата им ще скучаят известно време, но вирусът може да се задържи върху предметите цели 72 часа.

И новозеландците я слушаха, вярваха й, спазваха превантивните мерки, защото разбраха, че от тях има смисъл. Успя да намери диалог с журналистите, разговаря лично с тях, за разлика от Доналд Тръмп, който всекидневно сипе гневни тиради срещу медиите.

И Ардърн съумя да обърне кривата на заразата, а Нова Зеландия оптимистично обяви, че болестта е овладяна. Нещо, с което Европа и светът все още не могат да се похвалят.

 

Каква изненада! Жените лидери се борят с кризата различно