Общество

Един различен Великден за украинските бежанци в изгнание

В Дюселдорф украински бежанци, завити с украинското знаме раздаваха цветя и благодарствени картички

Един различен Великден за украинските бежанци в изгнание

Снимка: Ying Tang/NurPhoto via Getty Images

Украинците, избягали от войната в родината си, се подготвят да посрещнат православния Великден в страните, където сега е новият им дом. Особено чувствителна е темата за децата, които по традиция преди участваха в различни инициативи за празника, а сега е трудно дори да усетят празнично настроение.

Украинчета и майките им в словашкото селце Литманова подготвиха традиционни кошници за Великден, които ще отнесат в Гръцката църква, за да бъдат благословени от свещеника след празничната литургия. Литманова на словашко-полската граница е една от безопасните точки за украинците, бягащи от войната. Децата направиха украса в традиционните цветове на украинското знаме - синьо и жълто, но някои не успяха да сдържат сълзите си.

Отец Растислав Яницко, един от двамата свещеници в общността, помага на групата от 22 украинци, намерили убежище в гръцкия поклоннически център в Литманова. Групата са избягали от градовете Киев, Краматорск, Хмелницки и Попасна. От началото на руската военна инвазия в Украйна, повече от 260 000 украинци са преминали границата със Словакия, за да търсят убежище. Повечето са жени и деца, както и уязвими хора.

В Словашко-украинския информационен в Прешов, Словакия деца боядисаха великденски яйца. Събитието беше организирано предимно за украински деца и техните майки, които са намерили убежище в източния словашки град. Местните деца бяха поканени да опитат украинската техника за боядисване на яйца. Към празничната програма за украинските бежанци актьори от Закарпатския областен академичен куклен театър Бавка изиграха пиесата „Мишка с розова панделка“ от украинския автор Руслан Неупокоев.

В германския град Дюселдорф украински бежанци раздаваха цветя и благодарствени картички за Великден. Така украинците изразиха своята признателност към германското общество, което ги прие топло след началото на войната. Тъй като католическият и православният Великден тази година се разминават с една седмица, украинците ще се събират по алтернативни начини като в културни центрове или театри, в които са организирани различни инициативи за празника. Всеки ще донесе традиционна украинска храна, боядисани яйца и традиционен великденски хляб, който е малко по-различен от българските козунаци.