Общество

Една българка в Лондон: Този път се чувстваме защитени

Българите в чужбина

Една българка в Лондон: Този път се чувстваме защитени

Снимка: Pexels

Йоанна Узунова живее в Лондон вече 8 години, а в момента е ръководител в oтдел, който се занимава с набавянето на потребителски стоки, най-вече в здравния сектор. Освен това е създателят на подкаста The Life Tonic, който стартира в началото на 2020 година с идеята за личностно развитие и повече позитивност в тези трудни времена. Месеците, прекарани у дома, й дават възможност да разшири съдържанието и да разработи полезна онлайн платформа. Точно преди локдауна през пролетта Йоанна се мести от централен Лондон в Surrey и споделя, че много нейни колеги и приятели обмислят същото, за да се възползват от повече зеленина и пространство, докато работят от вкъщи. Какви са ограниченията този път в британската столица и как ги приемат хората там, ни споделя днес Йоанна, от първо лице.

 

"Столицата, както и цяла Англия, беше поставена под втора карантина миналия четвъртък, след като случаите на коронавирус се увеличаваха с бързи темпове в Лондон. По време на първата вълна, която продължи около три месеца, хората бяха помолени да работят от вкъщи, освен ако не са работници от първа необходимост. Имахме право да излизаме или спортуваме навън веднъж на ден, беше забранено да се срещаме в други хора, да виждаме семейства и приятели и разбира се, всички магазини с изключение на аптеки и супермаркети, както и ресторанти, бяха затворени.

Този път мерките относно ходенето на работа са малко по-гъвкави и някои офиси остават отворени, а хората могат да решат дали да са на работа в офис няколко дни в седмицата.

На всички ресторанти също беше наредено да затворят, но ресторантите и кафенетата, които предлагат доставки по домовете, могат да останат отворени. Новите мерки засягат училищата и университетите, които този път остават отворени. Спазването на дистанция все още се спазва навсякъде и хората носят маски, които не са задължителни навън, в парковете... Въпреки че маските са задължителни на закрито, някои хора имат лична или медицинска причина да не ги носят (хора с астма и други усложнения), има толерантност към това и никой не ги оспорва на публични места.

Този път мерките сякаш бяха приети по-лежерно, тъй като повечето хора очакваха, че предстои второ „затваряне“. Общото настроение към карантината беше малко по-спокойно, но както се очаква, плановете на много хора се отменят, защото няма яснота дали карантината ще бъде удължена след 2 декември.

Има още...


По принцип хората са наясно, че всеки трябва да носи отговорност и да играе своята роля в цялата ситуация, но естествено винаги има и такива които не спазват наредбите. В момента има 200 паунда глоба за всяко нарушение, което се удвоява при всяко нарушение до максимум 6 400 паунда – някои организатори на големи събирания бяха изправени пред глоби от размер на 10 000 паунда.

В средата, в която работя, всеки приема нещата по свой начин. Някои са изключително предпазливи, а други – не споделят притесненията. В крайна сметка всеки трябва да се отнася с разбиране към останалите, защото никога не можеш да си сигурен, че останалите преживяват нещата като теб.

По време на първата вълна всички полети бяха отменени и нямаше начин да се пътува, затова между юли и септември много хора пътуваха в чужбина, което, за съжаление, засили разпространяването на вируса и последваха рестрикции за определени дестинации. За пристигащи в Обединеното Кралство от много държави е наложена задължителна, 14-дневна карантина, включително и от България! Списъкът с държави се мени непрестанно и се надявам, че ще бъде приет коридор между България и Англия преди празниците!

Всичко, което все още можем да правим, като например да вземем такси или да пазаруваме за храна, ни кара да се чувстваме защитени. Аз ходя на работа един ден в седмицата, но в нашия офис има ограничение относно това колко хора могат да бъдат там наведнъж – съответните мерки за дистанциране са налице и престои да се напаснем към тази нова реалност.

Вярвам, че няма само един правилен отговор на това как правителството реагира в тази ситуация,

но определено сме по-наясно сега и виждаме, че правителството и националната здравна система са по-добре подготвени и действат, за да предотвратят, вместо да реагират рязко на заплахата. Правителството разбира колко са значими малките и средни бизнеси и дори удължи финансовата помощ към определени сектори, които се борят да оживеят след пандемията до 2021.

В части от Лондон имаше доста бунтове, след като бяха съобщени новите мерки, имаше големи събирания и хората бяха в заведенията до късно. Едни от най-недоволните бяха тези от доста пострадалата ресторантьорска индустрия, които тъкмо си стъпваха на краката след дълга пауза и които сега трябва да затворят пак до декември. Всички се надяват Коледата да е моралната и материална награда за лондончани след тази трудна година, която всички ние изтърпяхме!"

 

Една българка в Брюксел: Тук никой не хленчи