Общество

ЕК с нов механизъм за защита на жените, а Фон дер Лайен е обидена за дивана

Седмици след "Дивангейт"

ЕК с нов механизъм за защита на жените, а Фон дер Лайен е обидена за дивана

Снимка: Anadolu Agency/Getty Images

Европейската комисия ще предложи преди края на годината нови законодателни предложения в защита правата на жените и децата, за да компенсира отказа на седем членове на ЕС, сред които и България, да ратифицират конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие на Съвета на Европа.

Говорейки пред Европейския парламент вчера, председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че нератифицирането на Истанбулската конвенция е неприемливо и че ЕС не може да е убедителен, без да си е свършил работата у дома.

"Всеки акт на насилие срещу жена е престъпление и трябва да бъде третиран като такова", заяви Фон дер Лайен.

Тя добави, че Европейската комисия подготвя предложение и за разширяване на списъка на криминалните престъпления, за да включи и насилието срещу жените, съобщава Politico.

Обвинението в сексизъм

Повод за изслушването на Фон дер Лайен в Европарламента беше инцидентът в Турция, при който председателката на Еврокомисията беше оставена без стол на официалната среща с президента Реджеп Ердоган. Домакините бяха предвидили места под знамената само за председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и за Ердоган, а Фон дер Лайен беше изпратена да седне на отдалечен диван. Мишел не реагира, въпреки, че двамата председатели на европейски институции са с еднакъв статут. Инцидентът придоби известност като "Дивангейт".

"Аз съм първата жена председател на Европейската комисия и очаквах да бъда третирана именно като председател по време на визитата ми в Турция преди две седмици."

"Но не бях."

Такива бяха думите на Фон дер Лайен пред Европейския парламент. Тя добави, че не може да намери никакво оправдание за случилото се в европейските договори и е стигнала до заключението, че до ситуацията се е стигнало, тъй като тя е жена:

"Щеше ли това да се случи, ако бях в костюм и вратовръзка?"

"На предишните кадри не видях недостиг на столове. Но също така не видях и никакви жени. Уважаеми евродепутати, много от вас може би са преживели нещо подобно, особено жените. И съм сигурна, че знаете как се чувствам - наранена и сама. Като жена и като европейка."

За жените извън кадър

Фон дер Лайен изрази категоричност, че заради високата й позиция камерите са показали нейния случай по целия свят, но не така стои въпросът с отношението към милиони други жени:

"Хиляди подобни инциденти, някои от които далеч по-сериозни, преминават незабелязано и никой не ги улавя, за тях не се чува нищо, защото там няма камери и никой не им обръща внимание. Трябва да сме сигурни, че за тях също ще се говори, а като се говори – и да се действа в тази насока."

Има още...


Председателката на Комисията посочи Истанбулската конвенция като важен инструмент в тази насока.

Тя определи като "неприемлив" фактът, че страни от ЕС, сред които и България, не са я ратифицирали.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък отново заяви, че не е реагирал по време на срещата с Ердоган, за да не създаде политически инцидент, който би рискувал да разруши политическа и дипломатическа подготовка, продължила месеци наред.

Председателката на зелените в ЕП Ска Келер обаче изрази разочарование от Мишел, "защото ако вие третирате така председателя на ЕК, никоя жена не може да очаква друго"

"Срам ме е заради нашите гръцки, кипърски и български братя"

Същевременно евродепутатът от Европейската народна партия Франсоа-Ксавие Белами заяви, че се срамува от компромисите на ЕС към действията на турския президент Реджеп Ердоган, в това число и към България.

По време на дебатите в пленарната зала на Европейския парламент, посветени на "дивангейт", той подчерта:

"Срам ме е заради кюрдите, предадени в Сирия, след като победиха "Ислямска държава", срам ме е за цивилните в Либия, срам ме е заради нашите гръцки, кипърски и български братя, чиито суверенитет е заплашван непрекъснато. За арменския народ, братски за Европа, изоставен на едностранната агресия, който трябваше да се опълчи сам на дроновете на Ердоган, на неговите джихадистки наемници и бомби."

 

Диванът на Ердоган