Общество

Емоционално послание на Чарлз III в Дубай: Земята не ни принадлежи. Ние й принадлежим

Кралят на Великобритания е известен със своите екологични възгледи и дългогодишни ангажименти, свързани с опазването на околната среда

Емоционално послание на Чарлз III в Дубай: Земята не ни принадлежи. Ние й принадлежим

Снимка: Chris Jackson/Getty Images

Кралят на Великобритания е известен със своите екологични възгледи и дългогодишни ангажименти, свързани с опазването на околната среда. Той е единственият държавен глава, удостоен с честта да се обърне към 167-те световни лидери на COP28 от подиума в Дубай, и едновременно с това изказването му бе неговата първа реч за климата след възкачването на трона.

Светът е ужасно далеч от справянето с изменението на климата и световната икономика ще бъде в опасност, ако околната среда не бъде бързо поправена, заяви монархът в речта си по време на Срещата на върха за климата в Дубай. Той посочи, че опасностите от изменението на климата вече не са далечен риск и ги призова лидерите да предприемат повече действия, като превърнат срещата на върха в "повратна точка".  

"Моля се с цялото си сърце COP28 да бъде друг крайъгълен камък към истински трансформационни действия във време, когато, както учените предупреждават толкова отдавна, виждаме как се достигат тревожни повратни точки", каза още кралят. "Това е възможност, която не може да се пропусне - посрещнете я с амбиция, въображение и истинско усещане за извънредната ситуация, пред която сме изправени". 

И добави: „Земята не ни принадлежи. Ние принадлежим на Земята“. 

След година на рекордни температури, натискът за тазгодишната среща на върха е да се ускорят действията за ограничаване на изменението на климата. Страните обаче са разделени относно бъдещето на изкопаемите горива, чието изгаряне е основната причина за изменението на климата, отбелязва "Ройтерс".