Общество

Ето и най-щастливите държави в света за 2022 г.

Ежегодното проучване Световен доклад за щастието, което се прави от Мрежата за решения за устойчиво развитие към ООН, обединява данни от 150 страни по света.

Ето и най-щастливите държави в света за 2022 г.

През последната година животът на хората по целия свят беше белязан от пандемията и ограниченията, която тя наложи, но въпреки всичко човешкият дух е способен да устои и на най-големите изпитания. Ежегодното проучване Световен доклад за щастието, което се прави от Мрежата за решения за устойчиво развитие към ООН, обединява данни от 150 страни по света. За десета години докладът посочва най-щастливите държави по света, страните с най-нещастно население и факторите, които определят състоянието на народите.

Щастливите скандинавци

За пета поредна година първото място е за финландците. Скандинавската страна заедно с нейните съседки Дания (на 2-ро място), Исландия (3-то място), Швеция (7-о място) и Норвегия (8-о място) и по традиция са на едни от първите места в класацията, като според авторите на проучването това се дължи в голяма степен на фактори като продължителност на живота, БВП на глава от населението, обществена подкрепа в трудни времена, ниски нива на корупция и високи нива на обществено доверие, щедрост и грижа на хората един за друг, както и свобода всеки да прави своите житейски избори.

Пълният списък на топ 10 най-щастливи държави за 2022 година включва още: Финландия, Дания, Исландия, Швейцария, Нидерландия, Люксембург, Швеция, Норвегия, Израел, Нова Зеландия. 

Как се променя светът?

Коста Рика е южноамериканската държава, която заема най-високо място в класацията - 23-то, а от арабските страни с най-щастливи хора са Бахрейн (21-во място) и Обединените арабски емирства (24-то място).

Според данните от доклада нивата на стрес и тревожност през втората година от пандемията са спаднали в световен мащаб, но все още са с 4% по-високи от предпандемичната 2019 г.

А къде е България - вижте на следващата страница...


Друг извод е, че чувството за удовлетворение от живота у по-младите хора е намаляло, докато при по-възрастните (над 60 години) се е засилило през 2021 г.

На последното 146-о място в класацията е Афганистан - "недвусмислено напомняне за материалните и нематериални поражения, които войната оказва върху многобройните си жертви", се казва в коментар на авторите на проучването.

Къде е България?

През 2021 г. България заема 56-о място, а тази година е на 85-о място в класацията, приблизително в средата. В доклада за 2019 г. е на 96-о място. Малко по-щастливи от българите са жителите на Непал и Таджикистан, а малко по-нещастни - тези на Либия и Индонезия.

Данните от доклада показват, че в десет държави, сред които и България, през последните десет години, в които се провежда проучването, оценката на житейските критерии се е повишила с 10%. В тази група влизат също Румъния и Сърбия. Като цяло разликата в оценката на щастието между държавите от Западна и Източна Европа за последните години се е стопила наполовина.