Общество

Европа в нова схватка с Covid-19

Германия, Белгия и Чехия регистрират рекордни нива на новозаразени

Европа в нова схватка с Covid-19

Снимка: Луис Алварес/Getty Images

Германия се намира в нова нова драматична ковид вълна, обяви германският канцлер Ангела Меркел на среща с регионалните лидери на страната. В сряда дневният брой на заразените прескочи рекорда от 52 826. „Не е твърде късно да решите да си сложите първа ваксина“, настоя по този повод Меркел.

Въпреки че общият брой на смъртните случаи в Германия е далеч по-нисък от този във Великобритания, за 24 часа са регистрирани 294 смъртни случая, което е антирекорд, а леглата в интензивните отделения вече са пълни. Затова Меркел призова за по-бързо поставяне на трета бустерна ваксина.

В редица германски провинции само ваксинираните имат право на услуги като фризьор, фитнес зали, кафенета и барове. Политическата ситуация в Германия е интересна и защото правителството на Меркел скоро ще даде властта на коалиция от социалдемократи, зелени и пробизнес либерали. Те ще представят своите виждания за мерките срещу Covid-19 пред парламента.

В Белгия ситуацията също е в червено. Властите обявиха серия от мерки в опит да бъде избегнат нов локдаун.

„Всички предупредителни знаци са червени“,

каза белгийският премиер Александър де Кро и призова хората да ограничат личните срещи.

Като част от новите мерки беше смъкната възрастта на децата, които задължително ще носят маски – от 12 на 10 г.  От събота всички хора, които могат да работят от вкъщи, са задължени да го направят поне 4 дни в седмицата. Трета бустерна ваксина ще бъде въведена за всички белгийци до края на април 2022 г.

В Австрия въведоха локдаун за около 2 млн. неваксинирани. Някои австрийски служители призовават за още по-строги ограничения като например полицейски час през нощта.  

 

Ефектът на зеления сертификат в България

 

Холандия, която също отчете рекордни нови случаи, вече въведе частичен локдаун.

Швеция от 1 декември въвежда специален режим на пропуск за ваксинирани за концерти и събития на закрито над 100 души.

„Вие, които не сте ваксинирани, не можете просто да продължите да живеете спокойно, както преди.

Най-важният ви принос е да се ваксинирате“, каза министърът на социалните въпроси Лена Халенгрен. Тя определи мярката като строга, но подчерта, че Швеция не е изолирана от останалия свят.

В Чехия премиерът Андрей Бабиш забрани достъп до обществени събития и услуги за всички неваксиснирани и непреболедували. От понеделник вече няма да е достатъчно да се представи отрицателен тест за Covid-19.

В съседна Словакия в сряда бяха докладвани рекордните 8342 случая и страната планира нови строги мерки. Като например влизането в магазини, които не са от първа необходимост, ще бъде възможно само за ваксинирани клиенти и персонал. В Словакия ваксинирани са 44 % от населението, в Чехия - 58%, в Австрия е 65%, а в Германия 68%.

Във всички изброени страни могат да се видят опашки пред ваксинационните пунктове, но все още заболеваемостта е висока спрямо страните от Западна Европа.

Франция също е засегната от пета ковид вълна, според правителствения говорител Габриел Атал. Страната обяви над 20 000 нови случая на заразени за първи път от август. Въпреки това Франция е на светлинни години от ситуацията преди година и всеки на възраст 50 – 64 г. вече може да си запише час за трета ваксинация срещу Covid, увериха от правителството. Те са доволни от ефекта на зеления сертификат във Франция.